Přihlásit

Odstřel kormoránů je zkrátka k ničemu (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jihomoravský kraj povolil odstřel kormoránů. Podle některých rybářů to však není řešení. Navrhují tyto ptáky vytlačit z republiky.
Zastřelit deset kormoránů za zimu? To je nám zkrátka k ničemu! Jeden z nich totiž sežere ve pstruhové vodě až šest pětadvaceticentimetrových pstruhů! Takto se rozčiloval hospodář břeclavských rybářů Karol Smaženka, podle jehož slov povolení k odstřelu těchto predátorů situaci rybářů nijak nevyřeší.
"Kormoráni jsou havěť, která tady nikdy dříve nebyla a ochranáři je pořád dokola brání stejně jako bobry. Já vidím jediné řešení. A to zkrátka vytlačit tyto ptáky pryč z republiky," řekl rozzlobený Smaženka, podle něhož mají v našich končinách kormoráni dostatek potravy jak v zimě, tak i v létě.
"Jako hospodář pracuji více než třicet let a je to čím dál horší. Vidím, jaké ryby nasazujeme v zimě do vody a potom se jen děsím, co lovíme. Do Dyje nasadíme ryby, které kormoráni přes zimu hravě požerou," kroutil hlavou Smaženka.
Od září může střílet po kormoránech ten, kdo vlastní průkaz povolující lov zvěře. Ornitolog Vilém Vyhnálek se nebojí, že to ohrozí populaci kormoránů na Břeclavsku.
"Neobávám se, že by to způsobilo krizový stav. Hnízdící populace těchto chráněných ptáků je stabilní. Na začátku devadesátých let minulého století hnízdilo na Nových Mlýnech více než šest set párů kormoránů. V posledních letech je jich mezi šedesáti až osmdesáti páry. A to jak na Křivém jezeře, tak i v lednickém parku," sdělil Vyhnálek, který také poukázal na komplikace, jež může v některých lokalitách odstřel způsobit.
"Kormoráni, kteří putují především ze Skandinávie a Pobaltí, se nesmějí střílet v evropsky významných lokalitách a ptačích oblastech. Donedávna měly výjimky Bulhary a Poštorná. Bulhary jsou však v evropsky chráněné lokalitě, což znamená, že se tam po vypršení výjimky nebudou moct tito ptáci střílet," upozornil ornitolog s tím, že v Bulharech ročně díky výjimce zastřelili na padesát až osmdesát kormoránů. V Poštorné pak patnáct až dvacet.
Spokojenost nad možností odstřelu těchto predátorů vyjádřil ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.
"Měli jsme na řadu rybníků vyřízenou výjimku v odstřelu. Díky tomuto povolení se pro nás však rozšiřuje počet rybníků, kde smíme proti kormoránům zasáhnout," nechal se slyšet Osička, podle jehož slov působí kormoráni na rybnících obrovské škody.
"Odhadujeme, že draví predátoři u nás na rybnících mají na svědomí škody ve výši až sedmi milionů korun ročně. Největší podíl na této částce přitom mají právě kormoráni. A to především na jaře a na podzim, kdy tudy táhnou i severoevropské populace ptáků," vypočítal ředitel Rybníkářství Pohořelice.
Opatření kraje podle jeho slov v podstatě kopíruje podmínky, které měli rybáři zakotvené ve výjimkách k odstřelu. "Liší se to jen v drobnostech. Nicméně rozhodně nám toto opatření zjednoduší administrativu," neskrýval spokojenost nad možností odstřelu Osička.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.