Přihlásit

V přírodě burácí motorky a čtyřkolky (Blanenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jezdci na motorkách a čtyřkolkách míří do lesů, polí a luk. Ruší zvěř, ničí pole a úrodu. Na Blanensku však chybí motokrosová trať.
Každý víkend narazí myslivci v přírodě na Blanensku na motorkáře či čtyřkolkáře. Někdy se v lesích, po loukách či polích prohání dokonce i desetičlenné skupiny. Řvoucí mašiny přitom v přírodě ruší zvěř, mohou zničit hnízda ptáků, půdu či úrodu. Motorkáři se však hájí, že jim nic jiného nezbývá. Postrádají totiž motokrosovou trať.
Aby si zajezdil v terénu, musí Marian Klíč z Pamětic urazit sto kilometrů na severní Moravu, kde je dostatek různých tratí. "Ne každý má na to peníze a čas, a tak bohužel vyráží jezdit do přírody. Lidé si nakoupili motorky a čtyřkolky, ale zjišťují, že na Blanensku není kde trénovat. Je nutné se zamyslet nad tím, proč je v každé druhé obci fotbalové hřiště a jak to, že je možné na jejich opravy získat dotace, zatímco motokrosovou trať nepodpoří nikdo," upozornil Klíč.
Motorkáři by podle Klíče často raději jezdili právě na takové trati. Těch bylo v minulosti na Blanensku kolem deseti. "Zanikly poté, co pozemky získali zpět v restituci původní majitelé. Jinde se rozrostly chatové oblasti, kde chataře motorky rušily," dodal Klíč. On sám do přírody na motorce nejezdí. Nejbližší motokrosové tratě najde ve Vranově a v Bělé u Jevíčka. Jednu novou trať nyní dokončují stavaři v drnovické pískovně. "Ta ale motorkářům z Blanenska stačit nebude. Jezdit pouze na jednom místě totiž nikoho moc dlouho nebaví," obává se Klíč.

Jezdí i ve skupinách
Řev motorek často slyší v přírodě myslivci ze spolků po celém Blanensku. "S motorkáři a čtyřkolkáři se setkáváme v lesích, na loukách a polích každý víkend. Někdy vidíme projíždět třeba i desetičlenné skupinky. Mohou rozjezdit hnízda, dále vyhání zvěř z jejich stanovišť do houštin a ničí půdu nebo úrodu," popsal předseda Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený.
Podle něj lesy procházejí strážci. Ti mohou jezdce zadržet do doby, než přijedou policisté. Motorkáři ve volné přírodě jim však ujedou. "S početnou skupinou se zase strážce netroufá dostat do křížku," podotkl Zelený.
Jezdce lákají na Blanensku především žleby. Mnohdy vyrážejí z Brna přes hřeben až k Černé Hoře. Projíždí se také v údolí kolem potoka Býkovka mezi Černou Horou a Býkovicemi. "Je to velký problém a situace se bohužel nezlepšuje," řekl Zelený. Řev motorek je podle něj slyšet v lesích už přes deset let, čtyřkolky je následovaly asi před šesti lety.
Zlepšení naopak pozorují pracovníci chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Ti už tolik stop po pneumatikách v přírodě nenacházejí. "Tyto potíže letos nepozorujeme. Od policistů vím, že situace se zlepšila také na území Školního lesního podniku Křtiny," sdělil vedoucí správy Moravského krasu Leoš Štefka.
Ještě loni policisté číhali na motorkáře i čtyřkolkáře v lesích, a dokonce i chráněných oblastech. "Menší motorky, které hlídky používaly, už nemáme. Problémů s jízdou ve volné přírodě totiž na Blanensku výrazně ubylo. Letos jsme řešili jen jediného jezdce, který vjel přes zákaz do lesa. Policisté se tak zaměřují především na silnice," řekla blanenská policejní mluvčí Iva Šebková s tím, že v současné době nemá žádné stížnosti. Pokud se jezdci na motorových strojích vydají do přírody, dopouštějí se přestupku. "Proviňují se proti zákonu o lesích. Proto tyto případy předáváme správnímu orgánu. Viníci pak mohou zaplatit pokutu," informovala o tom, co jezdcům hrozí, Šebková.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.