Přihlásit

Guláše ve Strání? Muflon, srnec i bio (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O trofej pro mistra kotlíkového guláše se v sobotu ve Strání utkalo osm týmů. Akce se konala na zahradě chalupy Levandule.
Druhý ročník Kotlíkových slavností uspořádal majitel chaty Radek Přikryl. Inspiraci našel organizátor gulášových závodů na Slovensku. "Tam se taková klání konají prakticky v každé vesnici. Unás nemají žádnou tradici, ale protože Strání leží přes kopec, věřím, že se myšlenka chytne," přeje si Přikryl.
Týmy kuchtíků ze Strání, Kunovic a Slovenska návštěvníkům servírovaly klasický hovězí, ale i srnčí, jelení, mufloní či kančí guláš. A nechyběl dokonce ani bio guláš. "Původně jsme měli vařit už 30. července, ale kvůli špatnému počasí jsme akci přeložili. Nasmlouvané rockové a dechové kapely tak nepřijely," vysvětlil Přikryl. I družstev dorazilo méně - na dřívější termín jich bylo přihlášených sedmnáct. "Jenže některá z nich dala přednost podobným slavnostem pořádaným souběžně kousek za hranicemi," dodal pořadatel.
Na moravskoslovenské pomezí dorazila z Kunovic na fajnové moto tříkolce rodina Tomeškových. Ve Strání se prezentovala svým Bubu gulášem z kančího masa. "Je to manželův recept. Žádné podobné soutěže jsme se zatím neúčastnili, tak uvidíme, jak dopadneme, konkurence je hodně velká," byla zvědavá na vyhlášení výsledků Lenka Tomešková. To Josef Janiga s Miroslavem Porubčanem pojmenovali svůj kulinářský výtvor jako Bio guláš. "Je v něm bio srnec z Javořiny, bio fazole ze slovenské Valaské Bělé a bio voda," vyjmenoval něco z použitých ingrediencí Janiga.
Bubu a Bio guláš na nejvyšší mety nakonec nedosáhly, podělily se o bramborové umístění. U odborné poroty zvítězil Javořinský kotlíkový guláš, druhé místo získal Baraní guláš Lukašovič a bronz si odvezl tým Fešáků za hovězí klasiku.
Jedním z hodnotících byl i starosta obce Ondřej Benešík. "Podle chuti a vůně umě jednoznačně zvítězil baraní guláš kolegů ze Slovenska. Pořadím ale ještě zamíchala kritéria jako souhra týmu či originalita," prozradil svého favorita Benešík.
Ten se za odborníka přes masovou pochoutku nepovažuje, na talíři ji ale vidí velmi rád. "V rodině guláš vaří manželka, maminka, tchýně i několik mých tet. Nejsem tedy zvyklý jen na jeden druh. A kdo ho umí nejlépe? No přece manželka! Zrovna tento týden jej připravila ze zvěřiny. Byl velmi dobrý, měl své kouzlo," pochválil starosta Benešík kuchyni jeho ženy.
Fotogalerii z akce si můžete prohlédnout na www.slovackyde nik.cz/gulas

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.