Přihlásit

Střety se zvěří stály řidiče už 5,5 milionu (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Riziko, že se vám do cesty připlete srna či divoké prase, je v letních měsících vyšší

Někdy stačí chvilková nepozornost, jindy má řidič prostě smůlu. Dopravní nehody, při kterých do cesty motoristům vběhla zvěř, si letos vyžádaly na silnicích v Olomouckém kraji škody za více než pět a půl milionu. Riziko, že řidiči zkříží cestu zvěř, stoupá v letních měsících.
"V létě se zvěř koncentruje v zemědělských kulturách, jako jsou lány pšenice nebo kukuřice. Tam se cítí bezpečně. Přes silnici chce jen přeběhnout z jednoho lánu do druhého," vysvětlil jednatel olomouckého okresního mysliveckého spolku Jiří Zbořil.
Vysoká zvěř a kanci mohou přitom způsobit při střetu s autem nejen vysoké škody, ale i ohrozit zdraví řidičů a spolujezdců.
"Za letošní rok máme evidováno v této souvislosti jedno těžké zranění a jedno lehké. V loni za stejné období došlo k pěti lehkým zraněním," řekl krajský mluvčí policie Michal Pižurin. V červnu letos policisté napočítali třicet střetů se zvěří, v červenci osmadvacet.
"Protože při srážce vznikne škoda na majetku třetí osoby, je řidič povinen přivolat policii, která případ prošetří. Jinak by ostatně ani nemohl řešit věc s pojišťovnou," uvedl mluvčí.
Podle jednatele a také hospodáře dvou honiteb Zbořila by lidé neměli s usmrceným zvířetem hýbat. "Manipulace je možná až po označení plombou a to provede až hospodář, kterého policie na místo zavolá," řekl muž, který má sám s výjezdy k takovým nehodám zkušenosti. "V každé honitbě bývají tak dva tři případy ročně," dodal. Stejně by měl řidič postupovat tehdy, když zvíře neusmrtil, ale vážně poranil. Jeho odlovení provede až přivolaný hospodář. Pokud by řidič nehodu neoznámil a třeba si srnce nechal, mohl by být nařčen z pytláctví. "U všech druhů spárkaté zvěře hodnota přesahuje pět tisíc korun, jedná se proto už o trestný čin," varoval Zbořil.
Zabránit střetu se zvěří není zcela možné. "Riziko je větší od večera do brzkých ranních hodin, proto v této době doporučuji snížit rychlost při průjezdu lesem nebo poli. Řidiči by měli věnovat pozornost nejen silnici, ale i jejímu blízkému okolí, protože zvěř tam někdy vyčkává," uvedl jednatel mysliveckého spolku.
Pomoc řidičům i zvěři by mohl nový projekt, který se nyní v Česku zkouší. "Vytipují se rizikové úseky a po obou stranách komunikace se naaplikují látkou, která připomíná pach moči velkých predátorů, jako jsou medvěd, rys nebo vlk. Zvěř to odradí," popsal Zbořil.
Nevýhodou projektu, který se zatím testuje na Litoměřicku, je velká finanční náročnost. Jeden kilometr takto označené silnice vyjde totiž na deset tisíc korun.

Počet dopravních nehod se zvěří v kraji
2010 (leden až červenec) 165 případů škoda 6 496 200 Kč
2011 (leden až červenec) 194 případů škoda 5 548 900 Kč
Letní měsíce červen 2010 - 25, červenec 2010 - 31, červen 2011 - 30, červenec 2011 - 28

Co dělat při sražení zvěře:
- přivolat na místo Policii ČRa vyčkat na její příjezd
- vyčkat na příjezd hospodáře, kterého přivolá policie
- s uhynulým zvířetem nemanipulovat

Co hrozí při neohlášení nehody
Za ujetí od nehody a neohlášení hrozí obecně pokuta 2000 až 5000 korun. Pokud se jedná o opakovaný prohřešek, může následovat i zákaz činnosti na jeden až šest měsíců. Odvezení uhynulého zvířete může být posuzováno i jako pytláctví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.