Přihlásit

Čip bez registrace psa do evidence je k ničemu (Pražský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterinář trojského útulku Jiří Sobek se léta setkává s otřesnými případy lidského hyenismu a sadismu

* Asi se v útulku často setkáváte s týranými zvířaty.
Ztratil jsem iluzi o člověku jako lidském druhu. Když vám sem přivezou zvíře zarostlé srstí s drápy, které se opačným koncem zabodávají zpět do pacek.

* Co vás o letech praxe v roli veterináře v útulku dokáže povzbudit?
Každé zvíře, které najde domov a náhradní majitele a netoulá se volně po terénu. Se psem a kočkou je to podobně jako s malými dětmi. Když ho vytrhnete z domova, hledá ho, potřebuje ho. Jenže tady je 150 psů, ročně se jich vystřídá v útulku 3000 a my se nemůžeme každému z nich individuálně věnovat a hrát si sním.

* Je podle vás problém s takzvanými bojovými plemeny?
Když je majitelé nezvládnou a psi se dostanou do útulku, nějakou dobu pobývají v kotci. Jenže třeba pitbull či stafford mají po takové době odloučení od pána sklon k agresivitě. Nebo se vám sem dostane argentinská doga se špatnou zkušeností s majitelem a nedůvěrou k lidem a co pak s ní uděláte, když je to padesát kilo živé váhy?

* Co by měl majitel psa udělat, aby se jeho zvíře co nejdříve našlo, pokud se stane, že se zaběhne?
Musí si uvědomit, že samotné čipování psa je k ničemu, pokud psa nezapíše do registru. V takovém případě si pouze přečteme kód čtečkou - a stejně majitele nemáme šanci najít. Je to asi polovina ze všech očipovaných psů, kteří se k nám dostanou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.