Přihlásit

Ochranu přírody na Šumavě připomenou nové známky (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Spolu se známkami v hodnotách deset, 12, 14 a 18 korun budou vydány příležitostné obálky a pohlednice.

První přírodní rezervaci na Boubíně, vznik prvních státních rezervací Plešné jezero a Weitfällerské slatě a 20. výročí zřízení Národního parku Šumava (NPŠ) představí nový aršík známek, který vydává Česká pošta 31. srpna. Jde o šestou část cyklu Biosférické rezervace UNESCO České republiky. Aršík je složen ze čtyř známek a čtyř kupónů a má připomenout ochranu přírody v biosférické rezervaci Šumava. Řekla to mluvčí Správy NPŠ Jana Zvettlerová.

Šumavská fauna a flora
"Představuje typické šumavské úkazy, například skalní suťovisko, dvojvrchol hory na hraničním hřebenu nebo říční fenomén Vydry a rašelinišť," dodala. Dále charakteristické druhy šumavské přírody - rysa ostrovida, losa evropského, tetřeva hlušce, tetřívka obecného, datlíka tříprstého a kosa horského. Hmyzí říši pak představí žluťásek borůvkový, modrásek stříbroskvrnný, perleťovec mokřadní, okáč rudopásný a střevlík Ménétriésův. Šumavská flóra bude zastoupena například hřibem šumavským, dřípatkou horskou a hořcem panonským.

Návrh známek zpracovali výtvarníci Libuše a Jaromír Knotkovi, kteří loni získali prestižní cenu v anketě O nejlepší známku roku, konkrétně za jiný cyklus biosférických rezervací. Známky budou v hodnotách deset, 12, 14 a 18 korun, spolu s nimi budou vydány příležitostné obálky a pohlednice. "Byla použita nejkvalitnější technologie kombinovaného tisku, tedy ocelotisku a hlubotisku, která se používá pro přepis uměleckých děl a původní známkové tvorby," řekla mluvčí.

Návštěvníci NPŠ mohou získat otisk příležitostného razítka. Česká pošta ho bude používat na čtyřech šumavských poštách - ve Stožci, Kvildě, Srní a Prášilech. Křest aršíku s autory pořádá Klub filatelistů v Sušici 3. září v 10:00 v sušickém gymnáziu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.