Přihlásit

Myslivci nezahálejí (Náš region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Česká myslivost se v průběhu dějin vyvinula z pravěkého lovu pro obživu až do dnešní podoby komplexní ochrany krajiny a zvěře v ní volně žijící. Toto poslání společně s rozvojem spolkového a kulturního života v naší obci je hlavní náplní činnosti MS Diana Jeneč. Jenečské myslivecké sdružení se skládá z 19 členů různých profesí, pro které se stala myslivost koníčkem.

V průběhu mysliveckého roku, tedy od 1. dubna do 31. března, vykonávají členové sdružení Diana Jeneč v rámci svého volného času řadu prospěšných činností. Ve zkratce lze jmenovat jarní úklid větrolamů, výsadbu a pečování o stromky, budování krmelců a zásypů, tvorbu napajedel v období sucha, ale především pečují o zvěř v zimě, v době strádání. Pro podporu kulturního dění v obci se myslivci snaží udržet každoroční pořádání posvícenské zábavy a tradičního mysliveckého plesu. Za zmínku jistě stojí i účast na dětském dni, společně s hasiči a rybářským spolkem, která se bude v červnu tohoto roku opakovat. I přes snahu o ochranu přírody se jenečtí myslivci potýkají s celou řadou neduhů dnešní doby. Nekoncepční rozšiřování zástavby, bezohledná likvidace zemědělské půdy a následné vytváření průmyslových zón či satelitních městeček, tzv. paneláků naležato je důvodem, proč se honitba sdružení zmenšuje a příroda v okolí obce se vytrácí. Zvěř potom nemá dostatek přirozených úkrytů pro život, je stresována a nakonec z krajiny prostě zmizí. Velká bolístka je rovněž volné pobíhání psů. I když může být pronásledování zvěře pro neposlušného psa zdánlivě dobrou zábavou, pro oslabenou srnčí zvěř to často znamená prochladnutí a pomalou smrt. Neohleduplné chování lidí v přírodě je až zarážející, ve větrolamu od "Lípy" směrem k Hájku MS za několik let každoročních brigád sebralo desítky tun nejrůznějšího odpadu. Hromady dětských plen, pneumatiky, vysypané odpadkové koše, mrtvý pes v igelitovém pytli, to je každoroční úkaz chování některých našich spoluobčanů k přírodě. V neposlední řadě místní myslivce trápí nedokončené oplocení rychlostní komunikace R6, kde k dubnu 2011 myslivecký hospodář eviduje desítky kusů usmrcené zvěře. Více o činnosti MS Diana Jeneč lze dohledat na webu: http://msdianajenec.webnode.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.