Přihlásit

Pytláci se vracejí. Nastražují oka! (Dobrý den s kurýrem)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bystřice pod Lopeníkem
Pytláctví se podle myslivců vrací do časů, kdy se používaly oka a pasti, které způsobují zvěři trýznivnou bolest. Návrat "starých časů" potvrzují také policejní statistiky. Neoprávněný odlov je totiž stále považován za přestupek. Teprve až při škodě nad pět tisíc se totiž může jednat o trestný čin pytláctví. Vzhledem k tomu, že se však oceňuje pouze hodnota masa, jen málokdy je tato hranice překonaná.
"V honitbě jsme v posledních týdnech objevili několik nastražených ok i uhynulou zvěř, která se chytila. Navíc občas nám lidé hlásí, že se po lese pohybují podezřelé osoby a snaží se zřejmě pytlačit," říká Libor Beníček, myslivecký hospodář sdružení Troják z Bystřice pod Lopeníkem.
Přitom pytláci si neberou vůbec servítky. V minulosti už upytlačili i mladý dobytek zemědělského družstva v Bánově.

Přijede dodávka a posádka se tváří nenápadně
"Jako by se žilo za feudalismu, kdy rodiny neměly co jíst," diví se Beníček a upozorňuje, že pytláci ohrožují především zdraví těch, kterým maso prodávají. Pytlačí totiž i v době, kdy je zvěř "nadopovaná" antibiotiky. "Přidáváme zvěři do krmiva léčiva na odčervení. Po dobu třiceti dnů se pak zvěřina nesmí konzumovat. Někdo loni upytlačil daňka u krmelce zrovna v tomto termínu. Svou chamtivostí tak ohrozil i zdraví lidí," varuje hospodář.
O rozmachu pytláctví jsou i jiná svědectví. "Poslední dobou vídávám, jak přijede v noci k lesu dodávka, všichni se tváří nenápadně, pak něco vlečou dovnitř a zmizí. Už se to opakovalo několikrát," říká i obyvatel jedné ze samot na Kopanicích. Další svědectví jsou i přímo z Uh. Brodu. "Procházel jsem se Rubanisky a směrem k hájence jsem na silnici našel vyvrhnuté zbytky a kožešinu, pravděpodobně divočáka. Myslím, že myslivci to takto nedělají. A kdysi jsem našel, také v Rubaniskách, nohu srny. Nedovedu si vysvětlit, kde skončil ten zbytek," říká svou zkušenost jeden z brodských turistů.
Má tedy smysl vůbec takové nálezy oznamovat?
"Rozhodně ano. Ale reakce nálezce musí být okamžitá. Po týdnu, kdy je uhynulé zvíře ve vysokém stadiu rozkladu, se toho už moc nezjistí," sdělil Aleš Mergental, mluvčí hradišťské policie.
Jeden z otřesných případů se stal loni u Nedachlebic. Pytlák tam ulovil daňka, spokojil se však jen s trofejí. Zbytek nechal hnít v lese.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.