Přihlásit

Lovečtí psi absolvovali podzimní zkoušky (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V honitbě MS Křtětice se v sobotu 20. srpna sešlo 24 vůdců se svými loveckými psy, aby zde vykonali podzimní zkoušky, které kvalifikují psa jako lovecky upotřebitelného pro dohledání a přinášení drobné zvěře. Bylo zde 18 ohařů, 1 německý křepelák, 1 velššpringršpaněl a 4 retrívři.
ČMMJ Okresní myslivecký spolek Strakonice do funkce vrchního rozhodčího delegovala K. Uhlíka, který má aprobaci pro posuzování jak ohařů, tak malých plemen. Rozhodčí pro ohaře byli delegováni z okresu Strakonice V. Petřík, P. Janus, J. Míka, A. Houdek, M. Blatský a z okresu Písek V. Gotfríd. Rozhodčí pro malá plemena S. Vachta a J. Košatka jsou z okresu Strakonice. Funkcí ředitele zkoušek byl pověřen Bohuslav Čermák z MS Křtětice. Bezpodmínečně nutnou veterinární prohlídku psů provedl MVDr. František Biskup.
Nástup vůdců se konal na návsi v Kloubu a o slavnostní atmosféru se postaral trubač L. Míšek ze Štětic. Vůdce, rozhodčí a koronu přivítal ředitel zkoušek a seznámil je s honitbou MS Křtětice. Vrchní rozhodčí představil sbor rozhodčích, vedoucí skupin, seznámil přítomné s organizací zkoušek a právními předpisy, týkající se zkoušek loveckých psů. Poté proběhlo rozlosování psů do skupin a účastníci se rozjeli do honitby k vykonání zkoušky.
Během dne navštívil vrchní rozhodčí všechny čtyři skupiny. Všude panovala dobrá nálada a psům se ve zkoušce dařilo. Jenom vzhledem k velkému horku byla obava, aby psi pracovali vůdcům až do samého konce s takovým nasazením, aby ve zkoušce obstáli. Naštěstí jednou z disciplín je přinášení kachny z hluboké vody, při které se psi osvěžili. Někteří jedinci byli na vodu tak natěšeni, že jeden z vůdců málem skončil v rybníku také. Při vypouštění na vodu nestačil fenu včas odepnout z vodítka a její chuť pracovat a také se osvěžit byla tak velká, že ji měl co udržet, aby jej do rybníka nestáhla.
Před samotným vyhlášením výsledků vrchní rozhodčí poděkoval MS Křtětice za výborně připravené zkoušky, sboru rozhodčích za spravedlivé posuzování a za kynologickou komisi OMS Strakonice předal V. Petříkovi k jeho 75. narozeninám gratulační list. Poděkoval mu za dosavadní práci pro kynologii a popřál mu hodně zdraví do dalších let.
Ve zkoušce obstálo všech 24 psů. U ohařů 13 v I. ceně, 3 v II. ceně, 1 ve III. ceně a 1 pes získal loveckou upotřebitelnost. U malých plemen obstálo 5 psů v I. ceně a 1 v ceně III.
Jelikož se konaly zkoušky ohařů a malých plemen, měli jsme tedy dva vítěze. V ohařích se na 1. místě umístil pes německého krátkosrstého ohaře Mek z Jeklíku s vůdcem Františkem Slavíkem z Blatné. V malých plemenech zvítězil zlatý retrívr Aggy z Tálínského revíru s vůdcem Václavem Novákem z Protivína. Poděkování MS Křtětice patří nejen za organizaci, ale také za propůjčení honitby, poskytnutí cen pro nejlepší vůdce a zajištění občerstvení, které bylo účastníkům dovezeno přímo do honitby.
Další podzimní zkoušky ohařů se konají v neděli 11. září v honitbě MS Předslavice. Sraz účastníků je v 8 hodin na myslivecké chatě v Marčovicích. Více na www.myslivost.cz/omsstrakonice.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.