Přihlásit

Pytlákova past zmrzačila mladého orla (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Létání skončilo pro mládě chráněného orla mořského, kterého podle všeho zmrzačil bezohledný pytlák. Ten na Sokolovsku nastražil železnou past, do níž se dravec chytil. Na jednom z pařátů už má jen jeden prst s drápem, tři mu musel amputovat veterinář.
"Zřejmě se chytil do pytláckých želez. Zranění od elektrických drátů to není. Byl by popálený na dvou místech a to není," krčí rameny Vladimír Tomáš Smolík ze Záchranné stanice handicapovaných živočichů Drosera v Bublavě na Sokolovsku, kde se zraněného asi tříměsíčního opeřence ujali. Pokud mládě přežije, na svobodě si už nikdy nic kvůli handicapu neuloví a bude odkázáno na pomoc lidí. "Se zmrzačeným pařátem není schopno si nic ulovit. Budeme si ho tady muset nechat a dokrmovat," poznamenal Smolík.
Ten teď orla každý den ošetřuje a na zraněné místo mu vtírá léčivou mast. "Věřím, že se z toho dostane," doufá správce.
Bublavská stanice má ve voliéře orly dva. Přitom tito dravci se vyskytují spíše v jižních Čechách a na Moravě, kde je více vodních ploch. "Orel mořský v našem regionu je kuriozita," potvrdil Smolík.
Oba ptáci podle něj mohou pocházet ze stejného hnízda. Toho prvního zhruba před měsícem donesli houbaři. Mládě asi vypadlo z hnízda a rodiče jej už nepřijali. "Až se rozlétá, tak ho vypustíme," poznamenal správce.
Orel mořský patří mezi největší dravce v Česku, podle ornitologů jich tu hnízdí asi jen 30 až 35 párů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.