Přihlásit

Pachové ohradníky budou i na Opavsku (Opavský a hlučínský region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Střet volně žijící zvěře s vozidly dopadne zpravidla tragicky pro zvíře a velmi často nepříjemně i pro řidiče. Pro větší bezpečnost obou stran začal Moravskoslezský kraj v těchto dnech instalovat pachové ohradníky pro zvěř.

Na Opavsku se objeví v rizikových místech u silnic 2. a 3. tříd kolem obcí Brumovice, Bohuslavice, Darkovičky, Děhylov, Hlučín, Hněvošice, Hrabyně, Chuchelná, Jaktař, Kravaře-Kouty, Komárov, Kozmice, Mladecko, Mokré Lazce, Melč, Nové Sedlice, Otice, Píšť, Svatoňovice, Štáblovice, Uhlířov, Velké Heraldice, Větřkovice, Vřesina a Šilherovice. Pachové ohradníky jsou ochranné prvky, opatřené aplikační pěnou s pachem predátorů. Podle výsledků pilotního projektu snižují riziko střetů vozidel se zvěří až o osmdesát procent. Jejich instalaci finančně podpořila Nadace Generali. "Drátěný plot ani zeď nenahradí a štvaná nebo jinak ohrožená zvěř je překonává, ale s mnohem větší obezřetností, než u neošetřených úseků," říká oblastní ředitel pojišťovny Generali Marek Zajac. Přesto jsou tyto ohradníky zatím nejefektivnějším prostředkem ke snižování počtu střetů vozidel se zvěří. Jejich údržbu a obnovu budou zajišťovat myslivecké spolky. Celkové náklady na pokrytí území kraje představují 270 000 korun. Nadace Generali přispěla částkou 150 000 korun a kraj na ně vyčlenil ze svého rozpočtu 120 000 korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.