Přihlásit

V národním parku plašil zvěř vrtulník (Brněnský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když se Jana Čermáková z Jihlavy vydala v sobotu na pěší túru po turistických trasách v národním parku Podyjí, těšila se, že si s dcerou užijí klidu v panenské přírodě. Místo relaxace ji ale čekalo nepříjemné překvapení. "Seděly jsme právě na vyhlídce Králův stolec. Kochaly jsme se pohledem na krásnou přírodu údolí řeky Dyje, když vtom se ozval burácivý hluk motoru nějakého letadla. Dravci, které jsme v údolí nad řekou pozorovaly, začali vyplašeně mizet v lese," popsala nepříjemný zážitek Čermáková. Pak obě ženy uviděly původce hluku. "Nad našimi hlavami poměrně nízko proletěl žlutomodrý vrtulník. Uvědomily jsme si, že ten zvuk jsme při chůzi lesem už několikrát slyšely. Myslím, že nad námi proletěl celkem asi čtyřikrát či pětkrát. Tohle bych tedy v národním parku rozhodně nečekala," postěžovala si žena.
Podle vedení národního parku Podyjí může jít v případě sobotních přeletů vrtulníku o porušení jak návštěvního řádu parku, tak i o porušení zákona.
Návštěvní řád mimo jiné zakazuje zatěžovat přírodní prostředí nadměrným hlukem. "Fyzické osobě, která poruší návštěvní řád, můžeme udělit pokutu až do výše dvaceti tisíc korun. V případě přestupku podle zákona o ochraně přírody může pokuta dosáhnout až milionu korun. Musí tam však být souvislost s podnikáním. Tedy například situace, kdy by pilot vybíral peníze za vyhlídkové lety," informoval mluvčí parku David Grossmann.
Pracovníci správy národního parku registrují stále se zvyšující množství malých soukromých letadel, která se v okolí Podyjí i přímo nad parkem pohybují. "Ultralehkých letadel nad parkem létá stále víc. O soukromém vrtulníku slyšíme ale vůbec poprvé. Výjimku mají samozřejmě zásahy záchranářských a policejních vrtulníků v prostorách národního parku," naznačil mluvčí Grossmann. Informace o opakovaných hlučných přeletech vrtulníku překvapily i ředitele správy parku Tomáše Rothröckla. "O přeletech vrtulníku se dozvídám poprvé. Ze zákona o ochraně přírody jednoznačně vyplývá zákaz přeletů letadel kvůli vyhlídkovým letům a podobně," sdělil Rothröckl.
Víkendové přelety hlučného stroje rušily jak návštěvníky parku, tak zvířata. "Pro hosty parku je to jistě nepříjemné, když si vlastně chtějí užít klid v přírodě. Hluk ale ruší také zvířata. Například ptáky, obzvlášť pak v době hnízdění. Tedy na jaře a v polovině léta," doplnil Grossmann.
Piloti ultralehkých letadel ze znojemského letiště dobře vědí, jak nízko mohou nad terénem létat. "Z leteckého zákona vyplývá, že nad obydleným prostorem nesmíme létat níž než šest set metrů. Mimo zastavěné plochy a místa s větším shromážděním osob pak nesmíme jít níž než na sto padesát metrů," přiblížil jednatel Letiště Znojmo a pilot Josef Molík.
Dodal, že před časem ho vedení parku upozorňovalo na určité přelety letounů nad parkem. "To bylo při leteckém dni. Zákon stanovuje, že nad parkem se nesmějí podnikat vyhlídkové lety. Podle leteckého zákona tedy nad parkem za dodržení podmínky nejnižší výšky létat lze," zakončil Molík.
Národní park Podyjí je jediný moravský národní park. Vláda ho vyhlásila v roce 1991 na území bývalé chráněné krajinné oblasti Podyjí.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.