Přihlásit

Začíná lov kachen a vrcholí říje jelenů (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V září se dostává na trh čerstvá zvěřina, kterou lze považovat za velmi kvalitní biopotravinu. Na rozdíl od masa produkovaného v režimu ekologického či normálního zemědělství se u zvěře nepoužívají antibiotika. Produkce zvěřiny je pod stálým a přísným veterinárním dozorem. Po žních začínají myslivci s přikrmováním spárkaté i drobné zvěře jadrnými krmivy a krmitelnými zemědělskými a potravinářskými odpady. Letošní žně začínaly později, díky dešťům probíhaly pomalu, s dobrými výnosy. Krmiv bude dostatek, protože na mnoha plochách klesla kvalita pod výkupní parametry pro potravinářské využití. Při nákupu je nutné dbát na jejich kvalitu a na dobré podmínky uskladnění. Zaplísnění ve skladech i v přikrmovacích zařízeních značně snižuje efekt přikrmování, zvěři nepomůže a může ohrozit její zdraví.
Umístění krmelců je nutno měnit v návaznosti na plochy oseté ozimou řepkou, aby vhodným přikrmováním bylo možné eliminovat úhyny zvěře a škodám na porostech. Krmelce jsou pravidelně kontrolovány a průběžně opravovány, a to i z důvodů častých projevů vandalizmu zvláště v příměstských oblastech.
V září začínají svou funkci plnit tzv. "biopásy", které zvyšují úživnost honitby a poskytují kryt pro zvěř. Pro biopásy je vhodné využít nepravidelné okraje velkých pozemků zvláště v blízkosti lesa. Na polích vzchází ozimá řepka, výdrol obilnin, probíhá seťová orba pro ozimé obilniny a probíhá setí ozimého ječmene, později pšenice, žita a tritikale. Končí sklizeň máku, probíhá sklizeň sóji, lupiny, slunečnice, poloraných odrůd brambor a kukuřice na siláž.

Při sklizni na polích se neloví
Na polích, kde probíhá sklizeň, je dle nového zákona o myslivosti 449/2001 Sb. zakázáno lovit zvěř.
Škody na kukuřici způsobené zavíječem kukuřičným jsou opět vysoké a jsou zaměnitelné s poškozením divokými prasaty. Se začátkem sklizně kukuřice na siláž začíná migrace černé zvěře do lesnatých oblastí. Srnčí zvěř se intenzivně paství a postupně začíná měnit srst, což lze využít pro rozpoznání průběrných kusů "holé" srnčí zvěře.
Od září začíná lov kachen a myslivci dle nového zákona o myslivosti musí pro lov vodního ptactva používat ocelové broky. Při honech na kachny je nutno počítat i s kontrolami Policie ČR, která i v letošním roce bude sledovat dodržování zákazu konzumace alkoholu při lovu a platnost všech potřebných dokladů.
Za jasných nocí se myslivci věnují lovu černé zvěře zvláště na strništích a posečených loukách. Probíhá houbařská sezóna, proto je na místě dodržování všech bezpečnostních pravidel při lovu.
Na svátek Sv. Václava vrcholí jelení říje. Jelení zvěř, zvláště pak silní jeleni, je mimo období říje obtížně pozorovatelná, a proto je toto období pro mnohé svátkem, časem výběru ušetřené dovolené a možností vyrazit do hor pozorovat tuto nevšední událost.
V krajině chybí voda, proto při suchém počasí musí myslivci doplňovat vodu do napajedel. Nedostatek vody v krajině způsobuje vysokou migraci zvěře, která je jednou z příčin škod na zemědělských kulturách. Zemědělci často osévají jednou plodinou souvislé plochy přesahující i 500 ha, což je další důvod vyšší migrace zvěře a také doklad nesmyslnosti argumentů lobbistů, kteří prosazují snížení velikostí honiteb na 100 ha.
V lesích probíhá asanace stromů po polomech a napadení kůrovci. Při vyšší vlhkosti půdy je možno provést podzimní výsadbu stromů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.