Přihlásit

Ochranáři včera vypustili do volné přírody výra velkého (Krkonošský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V regionu žije pouze deset párů této ohrožené sovy, která je chráněná zákonem

Po čtyřiceti dnech se do volné přírody vrátil výr velký, kterého na Benecku včera po poledni vypustila Ondřejka Bachtíková, pracovnice Útulku pro hendikepovaná zvířata Správy KRNAP. Lokalitu ochránci vybírali podle ornitologů, kteří Žalý a jeho okolí určili jako nejlepší alternativu. Jsou zde hospodářská stavení a tím pádem má výr možnost lovit. Meze, lesy a výhledy na louky, to je pro sovu ideálním místo k žití.
"Výr se na stanici dostal asi před měsícem, kdy jsme ho dostali od městské policie z Trutnova. Tam ho našli na vlakové zastávce," vysvětlila Bachtíková a pokračovala: "Byl těžce pohmožděný a hladový. Nechali jsme ho prohlédnout veterinářem, který zjistil, že žádné zlomeniny nebo vnitřní zranění nemá. Měli jsme ho ale pozorovat a pomalu přikrmovat."
Během pobytu na stanici výr spořádal zhruba dvě stě kousků kuřátek a potkanů, zhruba pět denně. "Postupně nabral zpátky fyzičku a vytvořil si energetickou zásobu, takže jsme ho mohli vypustit zpět do přírody. Je lepší, když se to provede co nejdříve, protože každý kontakt s člověkem je pro zvíře ´ubíjející´. Potřebuje volnou přírodu aby neztratilo lovecký pud," uvedla Bachtíková.
Než ale mohla výra včera vypustit, bylo třeba jej na Benecko ze stanice ve Vrchlabí přepravit. "Snažili jsme se ho v co největším klidu odchytit, zafixovat mu křídla, aby se neobouchal. Pak se mu na hlavu dala čepička, protože v momentě, kdy je zvíře ve tmě, tak reaguje jinak, zklidní se. Pak jsme ho mohli převést do vybrané lokality," dodala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.