Přihlásit

Ohradníky jako semafory pro zvěř (Písecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jednou z příčin dopravních nehod zvláště v nočních hodinách je střet motorových vozidel se zvěří. V lepším případě to skončí pomačkanými plechy nebo rozbitými skly, v horším případě zraněním osádky automobilu. Zvířata většinou srážku zaplatí životem.
Alespoň částečně by situaci mělo zlepšit vybudování pachových ohradníků kolem některých úseků silnic 1. třídy. Zatím je k dispozici 350 tisíc korun, z toho 200 tisíc dává Jihočeský kraj a zbylá částka je darem nadace jedné z pojišťoven. Rada kraje rozdělila peníze mysliveckým sdružením ve všech jihočeských okresech. Na Písecku by peníze měly stačit na ohradníky kolem zhruba dvaceti kilometrů komunikací.
"Počítáme například s více než čtyřkilometrovým úsekem z Písku na křižovatku u Nového Dvora na silnici I/20 směrem na Protivín. Dále by ohradníky měly být vybudovány na trase Písek - Tábor a v okolí Milevska a Mirotic. Právě v těchto úsecích se stávají nejčastěji střety automobilů se zvěří," informoval Josef Kloboučník, místopředseda Okresního mysliveckého spolku Písek.
Podle názoru vedoucího odboru životního prostředí a myslivce Miloslava Šatry pachové ohradníky chrání motoristy i zvěř, ale účinnějším a trvalejším řešením jsou kovové ploty.
"Když se plánovala přeložka silnice I/20, s ochranou zvěře se nepočítalo a myslivci ani nebyli účastníky stavebního řízení. Na úsecích, kde se nejčastěji střetávají auta se zvěří, jako je právě silnice u Nového Dvora, pachový ohradník splní účel," řekl Miloslav Šatra. Připomněl ale, že pachové ohradníky je třeba pravidelně kontrolovat a látka, která na zvěř působí jako červená na semaforu, se musí doplňovat. Účinnost látky je zhruba 80 procent.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.