Přihlásit

Řidiči přes léto sráželi srny, divočáky i koně (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O prázdninách se v kraji nehodě se zvěří nevyhnula padesátka lidí

Čtyřiačtyřicet řidičů se během července a srpna letošního roku střetlo ve Zlínském kraji s lesní či domácí zvěří. "Nejčastěji, konkrétně v pětatřiceti případech, šlo o srážku se srnou či srncem, kdy škoda dosáhla až sto padesát tisíc korun," upřesnil Deníku vrchní komisař odboru dopravní policie ve Zlíně Alois Bublák.

Nejvíc na Slovácku
Ve většině případů se tyto srážky odehrály v brzkých ranních či večerních hodinách. "Co se týče lesní zvěře, nejvíce, devatenáct střetů bylo na Uherskohradišťsku. Dvanáct potom na Zlínsku, sedm na Kroměřížsku a dva na Vsetínsku," upřesnil Bublák.
Méně časté pak byly srážky s domácí zvěří. Šlo o tři srážky se psem a jeden střet s koněm v Jablůnce na Vsetínsku. "Osobní automobil předjížděl jezdce na koni. Kůň se však splašil a srazil se s vozem. Nikdo se nezranil a škoda na automobilu byla 5 tisíc korun. Viníkem byl jezdec na koni," popsal Bublák.

Bažant způsobil škodu dvacet tisíc
I všechny ostatní dopravní nehody měly hmotné škody. "Například srážka s jelenem způsobila škodu 120 tisíc korun, s divokým prasetem 50 tisíc a s bažantem 20 tisíc korun," přiblížil Bublák.
Ve výhodě jsou v takových případech samozřejmě řidiči, kteří mají sjednané havarijní pojištění. "Klient dostane i malé havarijní pojištění do pěti tisíc korun, pokud má sjednané povinné ručení s limitem u škod do sta milionů korun. V jiných případech je ale třeba mít sjednané přímo havarijní pojištění," potvrdil mluvčí pojišťovny ČSOB Petr Milata.
Se dvěma srnami se nedávno téměř srazila také Hana Markytánová ze Zlína. "S manželem jsme jeli po dálnici z Brna do Kroměříže, když na silnici najednou vběhly dvě srny. Kvůli mlze jsme naštěstí jeli pomalu, takže jsme stihli zabrzdit. Nechápu, kde se na dálnici tato zvěř vzala," kroutí hlavou Markytánová.
Jak střetu se zvěří zabránit? Podle majitele jedné zlínské autoškoly Františka Žáka je potřeba především opatrnost. "V lesních úsecích a tam, kde je přecházení zvěře možné, by měl řidič samozřejmě kontrolovat rychlost a sledovat okolí. Zvěř už může totiž zahlédnout na okraji silnice a srážce předejít," radí.
Pokud však zvíře na silnici vyskočí nečekaně, řidič by měl zachovat chladnou hlavu a neleknout se. "Měl by samozřejmě přibrzdit a snažit se zvířeti vyhnout. Já sám jsem se s lesní zvěří několikrát potkal, ale nikdy jsem se nesrazil. Důležité je totiž tuto situaci předvídat a řízení tomu přizpůsobit," doporučil na závěr Žák.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.