Přihlásit

Z obory Holedná mizejí daňci (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z brněnské obory Holedná mizí zvěř. Podle ředitele společnosti Lesy města Brna Jiřího Neshyby jsou na vině pytláci. Zaměřili se hlavně na daňky.
"Zatím jsme přišli nejméně o čtrnáct daňků. To ale soudíme jen podle nalezených stop - krve a vnitřností. Ve skutečnosti můžou být ztráty mnohem větší," informoval Neshyba.
Kolik zvířat chybí doopravdy, podle něj bude možné spočítat až v zimě, kdy se zvěř schází u krmelce.
Pytlák nebo skupina pytláků se v oboře Holedná objevili poprvé začátkem tohoto roku. V lese v oblasti mezi Bystrcí, Jundrovem a Kohoutovicemi střílejí samce, samice i mláďata, bez ohledu na jejich chovnou hodnotu a dobu hájení. Za noc dokážou ulovit i čtyři kusy. "Lesníci se proto domnívají, že může jít o organizovanou skupinu, která prostředí obory dobře zná," sdělil Neshyba.
Oboru podle něj pytláci připravili o cenná zvířata i dost peněz. "Jeden kus daňčí zvěře nás stojí průměrně dvacet tisíc korun," spočítal Neshyba.
Upozornil, že pytláctví v takovém rozsahu je trestný čin. Případem se proto nyní zabývá policie. Ta společně s lesníky oboru střeží i v noci. V lokalitě jsou také vyvěšené informační tabule pro lidi, kteří tamtudy chodí na procházky. "S jejich pomocí prosíme návštěvníky obory, aby v případě jakéhokoliv podezření volali nás, nebo policii," řekl Neshyba. Zatím se podle něj ale nikdo neozval.
Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška je pytláctví na Brněnsku stejně jako na celé jižní Moravě poměrně častý problém. "V takových případech spolupracujeme s lesní stráží. Pytláci jsou často dobře vybavení. Mají auta a infračervenou optiku," popsal potíže se samozvanými lovci Malášek.
Pytláci navíc můžou ohrožovat i své okolí. "Na rozdíl od myslivců totiž nemusejí mít myslivecké zkoušky. Díky nim se lovci učí, jak správně zacházet se zbraní, jak reagovat při střelbě na různý terén nebo denní dobu tak, aby dodržovali bezpečnost. To pytláci nevědí," upozornil na nebezpečí policejní mluvčí Malášek. Pytlačení v oborách není podle předsedy mysliveckého klubu Hodonín Radovana Mančíka nijak neobvyklé. "V uzavřeném prostoru se ke zvěři dostanou mnohem snáze než přímo v lese. Oboru navíc většinou střeží jen jeden oborník. Takže si stačí vyčíhat, kdy je třeba na dovolené," vysvětlil Mančík.
Dodal, že pytláci pak prodávají zvěřinu do restaurací. "Obejdou veterinární kontroly, které mají zjistit, zda je maso v pořádku. Takže se na ně jen těžko přijde," míní myslivec.
U lovu zvěře načerno ve větším množství podle něj musí spolupracovat nejméně dva až tři lidi. "Zastřelit zvládne člověk zvíře sám. Většinou ale potřebuje pomoc s přenesením a naložením do auta," prohlásil Mančík.
Podobný případ jako v Holedné se stal začátkem roku v Nesovicích na Vyškovsku. Pytláci tam pravděpodobně přestřihli plot obory a usmrtili daňka. Škoda přesáhla dvacet tisíc korun.
Ani v oboře Holedná není letošní případ neoprávněného zabíjení zvěře první. Před čtyřmi lety tam pytláci zastřelili několik jelenů. "V takovém rozsahu jako letos jsme se ale s pytláctvím ještě nesetkali," vyzdvihl ředitel Lesů města Brna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.