Přihlásit

Výstava fotografií ukazuje život africké divoké zvěře (Přerovský a hranický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Fotografováním divoké zvěře prohánějící se po afrických národních parcích strávil tři týdny. Na jeden záběr byl schopen čekat i několik hodin ve sluncem rozpáleném autě. Výsledky náročné práce fotografa Roberta Hlavici jsou nyní k vidění v Galerii severní křídlo zámku Hranice.
Výstava fotografií Moje Afrika začala ve středu a potrvá až do 14. října. Sedmatřicetiletý fotograf z Valašského Meziříčí na ní představuje necelých třicet barevných velkoplošných snímků doplněných asi deseti o něco menšími fotografiemi. Většina z nich dokumentuje život divoké zvěře. "Jádro výstavy tvoří zvířata, která jsem nafotil v národních parcích pěti afrických států. Projel jsem Namibii, Botswanu, Zimbabwe, Zambii i Malawi," přiblížil fotograf Robert Hlavica.
Při cestě do Afriky, kterou uskutečnil na podzim roku 2008, se však Hlavica nezaměřil pouze na divokou zvěř. Na svých snímcích kromě lvů, zeber, slonů, krokodýlů, tygrů, hrochů a opic zachytil i tamější domorodce a jejich obydlí. "Krajinu jsme zdolávali autem, kterým jsme najeli asi pět tisíc kilometrů. Projížděli jsme vesnice a spali v kempech. Jedině tak člověk Afriku opravdu pozná," popsal Hlavica.
Umělec si velmi oblíbil sérii osmi fotografií, na nichž zaznamenal hladovou lvici lovící zebru. "Jsou to unikátní záběry, na které jsem musel čekat více než dvě hodiny. Viděl jsem, jak lvice přichází, ulehá do trávy a pak číhá na kořist," svěřil se fotograf. Právě zdlouhavé čekání na jediný perfektní záběr je podle něj na celé práci snad to nejnáročnější. Cestování africkou pustinou a stopování zvířat podle Hlavici nebylo vůbec nebezpečné, protože snímky většinou fotil ze vzdálenosti padesáti metrů z terénního auta.
Fotografování se Hlavica nevěnuje profesionálně, ale pouze ve svém volném čase. "Přesto to mám skoro jako druhé zaměstnání. První fotoaparát jsem dostal v deseti letech, otec mě pak naučil vyvolávat fotky v komoře. Dnes už to je ale spíš o počítačích a tiskárnách," podotkl Hlavica s tím, že u počítače se i nyní rozčiluje stejně jako kdysi v temné komoře. Snímky si umělec také sám upravuje a tiskne.
Město výstavu Moje Afrika pořádá ve spolupráci se Střední lesnickou školou v Hranicích, kterou Hlavica vystudoval. "Na podzim, kdy je období honů, se společně se střední lesnickou školou snažíme pořádat výstavy s tematikou fauny a flóry. Hlavica na zámku ale vystavuje už podruhé, protože loni představil své fotografie společně s Antonínem Říhou," uvedla Jarmila Vrtalová z Odboru školství, kultury, tělovýchovy a cestovního ruchu Městského úřadu Hranice. Výstava v Galerii severní křídlo zámku, která potrvá jeden měsíc, je veřejnosti zpřístupněna v provozní době úřadu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.