Přihlásit

Víte, co jíte? Zvěřina (Profit)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V souvislosti se začátkem období honů se zvyšuje také nabídka zvěřiny všeho druhu. Ta je pro mnohé vítaným zpestřením stravy, současně je ale prospěšná i z hlediska nutričních hodnot. Oproti masu z hospodářských zvířat má pětkrát až desetkrát nižší obsah tuku a zároveň vysoký obsah bílkovin, na skladbě jejích tuků se navíc větší měrou podílejí nenasycené mastné kyseliny. Náskok má v tomto směru maso bažanta. Nejvyšší obsah aminokyselin má pak maso divokých prasat a zajíců. Maso jelenovitých obsahuje těchto látek zhruba stejné množství jako domácí skot, má však nepoměrně více vitamínů.
Stejně jako je tomu například v případě hovězího, je pro zpracování vhodnější dozrálá zvěřina. Maso z drobné zvěře je vhodné konzumovat zhruba týden po usmrcení, v případě velké zvěře je možné nechat maso uležet až dva týdny.
Otálet naopak nesmíte se stažením a zejména vyvrhnutím zvěře. Vyvrhnutí by mělo následovat bezprostředně po usmrcení, stažení pak nejpozději do tří dnů. Zvěřinu je přitom třeba uchovávat v chladu - teplota skladu by nikdy neměla přesáhnout sedm stupňů Celsia u velké zvěře, čtyři stupně u drobné zvěře a tři stupně v případě vnitřností.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.