Přihlásit

Svatohubertské slavnosti v Praze, namísto Kuksu (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Osmnácté Svatohubertské slavnosti pořádá Řád svatého Huberta v sobotu 1. října, tentokrát nikoli v Kuksu, ale v Praze.
Sedmnáct předchozích ročníků slavností, které se dosud konaly v Kuksu, bylo vždy úspěšných a v posledních letech návštěvnost přesahovala deset tisíc osob.
Letos začala velkorysá revitalizace Kuksu. Proto se Řád svatého Huberta rozhodl uspořádat letošní slavnosti v Praze v inspirujících prostorách, kde se kříží cesty mezi Petřínem a Hradčany a současně mezi Strahovským klášterem premonstrátů a zahradou kláštera sester boromejek pod Petřínem.
Slavnosti budou zahájeny v 10 hodin troubenou svatohubertskou mší za zemřelé lesníky a myslivce v chrámu sv. Víta celebrovanou arcibiskupem pražským a primasem českým Dominikem Dukou.
Troubená mše je unikátním hudebním dílem, jehož party loveckých rohů a borlic znějící v chrámové akustice jsou skutečným zážitkem. Pěvecké party budou předneseny sborem Řádu svatého Huberta.
Mše bude také uvedena v přímém přenosu na druhém programu České televize.
Po mši přejde slavnostní průvod z arcibiskupského paláce do Strahovského kláštera, kde je připraven během celého dne bohatý program. Návštěvníci slavností naleznou zajímavé a v Praze neobvyklé zážitky také na přilehlé strahovské stráni a v zahradě nemocnice řádu boromejek. Nebudou chybět ukázky dravců a lovu sokolníků, výcviku loveckých psů nebo vábení jelenů.
V chrámových prostorech si přijdou na své milovníci hudby i výtvarného umění. Nejednoho malého i velkého zvědavce potěší možnost svézt se v historickém kočáru taženém kladrubskými plnokrevníky. Již tradičně budou slavnosti zakončeny velkolepým ohňostrojem s hudebním doprovodem a moderovaným slovem na téma "Poznání dobra a zla".
Součástí slavností bude několik desítek stánků s ukázkami tradičních řemesel, prodejem potřeb pro myslivost a pobyt v přírodě, různých předmětů a s občerstvením včetně nápojů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.