Přihlásit

Až potáhnou husy (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Když se v jižních Čechách začnou ranní mlhy rozpouštět až před polednem a koruny stromů se pomalu přebarvují podzimem, slétávají se na místní louky velká hejna majestátných ptáků, aby pak společně zamířily za teplem. Začíná podzimní husí tanec.
Podzim je skvělá doba, kdy lze naše největší původní husy - husy velké, pozorovat ve větším počtu. Přes léto žijí spíše samotářsky, jen v páru, kdy vychovávají další generaci. Na podzim se ale shlukují do velkých hejn, aby pak společně v klasických formacích odlétly na jih.
A o tom, že jde skutečně o majestátného ptáka, vypovídají i její rozměry.
Husa dorůstá délky 75-90 cm, v rozpětí křídel měří 147-180 cm a váží 2,5-4 kg. Každý jistě husu pozná podle zavalitého těla, dlouhého silného krku a silného zobáku.
Opeření má hnědošedé s tmavším zbarvením na hlavě a světlejším břichem s proměnlivým černým pruhováním. Svrchní strana křídel je převážně světlá s černými letkami, končetiny má růžové a zobák žlutý. Ve střední Evropě žije podobná husa polní, která je celkově hnědší a od husy velké se liší také tmavým zobákem s různě širokým oranžovým pruhem.
Husa velká je naším původním ptákem a její domovinou je prakticky celá Eurasie. Hnízdí zejména v severní a východní Evropě (na Islandu, ve Skandinávii, Německu, Polsku) a v Asii v rozmezí od Turecka až po Čínu. Člověkem byla zavlečena též na Falklandské ostrovy. Evropská populace čítá 120 000-190 000 párů. V Česku hnízdí hlavně na rybníčcích v oblastech jižních Čech a Moravy. Počet hnízdících ptáků je zde přitom odhadován na 580-670 párů.
Pokud budete chtít husy pozorovat, připravte se na brodění močály a zamokřenými loukami, které husy vyhledávají. Vodní plocha huse zajišťuje útočiště a zamokřená vegetace v jejím okolí pak zdroj potravy. Živí se téměř výhradně rostlinnou stravou, nejčastěji se v její potravě objevují různé druhy travin.
Hnízdí jednou ročně od března do července. Námluvy i samotné páření probíhají na vodě. Velké hnízdo z rákosových stébel a větviček pak staví samotná samice v rákosí, na vrbách i na ostrůvcích pod keři a následně jej vystýlá peřím. V jedné snůšce je 4-6 smetanově bílých velkých vajec, na jejichž 27-28 denní inkubaci se podílí samotná samice. Samec během tohoto období zůstává v blízkosti hnízda a střeží jej od případných predátorů. Mláďata s rodiči zůstávají obvykle až do začátku další hnízdní sezony.
Zajímavé je, že husy jsou věrné, tvoří páry na celý život. Jsou také dlouhověké, běžně se dožívají i dvaceti a více let.
Většina populací je tažných, české husy zimují ve Středomoří a severní Africe. Od září do konce října tak odlétají na jih, odkud se zpět do střední Evropy vracejí již během února. Brzy tedy přijde čas, kdy nad hlavami přeletí skřehotající husy ve známé formaci tvaru písmene V. Tak končí babí léto a začíná skutečně studený podzim ...

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.