Přihlásit

Rozlehlé vinice střeží raroh (Nový život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vinice u Velkých Pavlovic se staly revírem pro dvojici rarohů velkých. Hlídkují, aby úrodu nesezobala početná hejna hladových špačků
Rozsáhlé vinice u Velkých Pavlovic jsou poseté šťavnatými bobulemi hroznů. Právě dozrávají. Výhled na ně u rozhledny Slunečná se s modrou oblohou nad hlavou rovná zážitku na celý den.
Už od pondělí tam denně hlídkuje Ondřej Izsóf. Hledí k nebi. Hlídá. A po ruce má účinnou zbraň proti očekávanému hejnu vetřelců. Latinsky Falco Cherrug. Pro Izsófa miláčci Spice a Rey. Dva rarozi velcí. Stačí, aby jeden z nich vzlétl a hejno špačků spouští alarm. Dravec. Momentální strážce úrody.
"Asi před třemi lety jsem s nimi byl v Kanadě v Britské Kolumbii. Dravce tam lidé používají na borůvkových plantážích, kde dochází ke stejnému problému se špačky. Ptáci nalétávali v početných hejnech a působili velké škody," říká sokolník Izsóf.

Zabíjet není třeba
Je skoro poledne a na ruce Izsófovi sedí Spice, asi třicet centimetrů vysoký pták. S nadsázkou bodyguard budoucích litrů vína.
"Jakmile přiletí špačci, sundám mu stínítko z očí a on vzlétne. Ptáci reagují na siluetu dravce, poznají že je živý. Vědí, že jde o predátora a oni jsou kořist. Instinktivně ví, že se musí přemístit jinam," vypráví sokolník.
Spice ani Rey ještě u Velkých Pavlovic nezabíjeli. Nemuseli. Zatím. "Není to nutné. Dokonale fungují jako živé plašiče. V Kanadě zabíjení nutné nebylo a navíc špaček je pro raroha těžká kořist," přemýšlí nahlas Izsóf.
Hladoví nájezdníci mají podle vinohradníků dokonce strategie, jak strážce přelstít. Vysílají například průzkumníky. Zhruba dvacetičlenná skupina přiletí a zkouší si sednout na bobule. Když se nic neděje, ochutnají. A letí zpět pro čekající hejno. Teprve potom přichází invaze. Jakmile sednou, je zle.
"Ihned vypustím ptáka, který se začne držet nade mnou. Špačci se buď zvednou nebo se ti otrlejší začnou posunovat o řádky dál. V té chvíli běžím a tlačím je s rarohem pryč," popisuje Izsóf náročnou strategii.
Vinohradník Dušan Florián vidí ochranu dravým ptákem jako nejpřirozenější variantu. Ostatní zvířata se díky němuvyhnou stresu.
"Raroha zkoušíme, jestli se osvědčí. Sokolník přijde ještě v konečné fázi vinobraní. Menší hejna stačil odehnat, ale na plochu třiceti hektarů je lepší, když jsou sokoli dva. Na příští rok jsme domluvení, že přijde na celou sezonu," tvrdí Florián, jenž se stará o vinice patřící Radomilu Balounovi.

Raroh je novinka
Kromě dravce používá Baloun ke strážení stovek řádků plných bobulí raději více druhů ochrany. Zatímco hlídkující pták je novinka, nejrůznější zvukové plašiče, plynová děla či střelba z brokovnice už patří ke standardům.
"Nejúčinnější je, když směrem k hejnu vystřelí myslivec. A nemusí ani žádného špačka zabít. Broky proletí vzduchem a udělají svoje. Špaček rychle reaguje. Když je nejhůř, musí se střelit do hejna. To se děje výjimečně. Když jsou desetitisícová či statisícová hejna, to je nejhorší," říká Baloun.
Nenasytní ptáci si ve vinohradu dokáží posedat až na tříkilometrovou plochu. Tehdy začíná závod s časem. Čím déle hejno sedí, tím větší škoda vzniká. To Spice i Rey odmítají dopustit. Za kousek masa od pána.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.