Přihlásit

Vítězem všestranných zkoušek ohařů se stal zkušený vůdce ze Strakonic (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tento rok se již potřetí konaly zkoušky loveckých psů v honitbě MS Knížkámen Drahonice. Tentokrát to byly všestranné zkoušky ohařů, které jsou rozloženy do dvou dnů a jsou rozděleny na práci v poli, na vodě a v lese.
Jde o zkoušky velmi náročné, jak pro vůdce se psy, tak i pro rozhodčí. Na posuzování výkonu psů se podíleli rozhodčí z pěti okresů. Z Českých Budějovic František Bárta st., František Šubrt, z Prachatic Václav Fišer, Pavel Sochor, z Písku Josef Kotalík, Jaroslav Procházka, z Klatov Josef Nejdl, Miroslav Šafařík, Karel Petrmichl, Jaroslav Šíma a ze Strakonic Miroslav Kůs a Václav Maňhal, který v současné době působí na Olomoucku. Hospitaci čekatele na funkci rozhodčího si zde udělal Luděk Fanta z okresu České Budějovice.
Na práci rozhodčích a čekatele dohlížel vrchní rozhodčí Ladislav Purkrábek z Klatov.
Rovněž účastníci zkoušek byli z nejrůznějších míst republiky, z Kladenska, Plzeňska, Českobudějovicka, Táborska, Písecka a samozřejmě ze Strakonicka.
Nástup vůdců k všestranným zkouškám se konal přímo v honitbě. Ředitel zkoušek Zdeněk Myslivec ml. přivítal vůdce, rozhodčí i koronu. Vrchní rozhodčí seznámil přítomné s organizací zkoušek, proběhla veterinární prohlídka, rozlosování vůdců do skupin a trubači Ladislavem Míškem a Ondřejem Častoralem byly zkoušky oficielně zahájeny. Dostavilo se všech 19 přihlášených vůdců se svými svěřenci, z toho 11 německých krátkosrstých ohařů, 4 maďarští krátkosrstí ohaři, 2 němečtí drátosrstí ohaři, 1 český fousek a 1 malý münsterlandský ohař. Snad každému z nich se z velkého množství disciplín některá nevyvedla tak, jak by si představoval a proto bylo i obtížné si tipnout vítěze. Vítězem se stal zkušený vůdce z okresu Strakonice František Šimek s fenou německého drátosrstého ohaře Elou ze Žďárských luk s počtem bodů 486.
Nejlepší práci v poli ukázala fena německého krátkosrstého ohaře Ira od Blatského rybníka vedená Milanem Blatským ze Sousedovic, na vodě byla nejlepší fena německého krátkosrstého ohaře Ajša od Cikánského potoka vedená Jiřím Kotlíkem ze Strakonic.
Práci v lese nejlépe předvedla fena maďarského krátkosrstého ohaře Baghira Gurdau, vedená Janem Žlunkou z Velešín, který ji na pobarvené stopě vedl jako hlasitého oznamovače. Jejich práce byla velice kladně hodnocena nejen rozhodčími, ale i koronou, pro kterou to byl krásný zážitek. Většina vůdců totiž vede psy na pobarvené stopě jako vodiče.
Celkem na všestranných zkouškách obstálo 16 psů, z toho 14 v I. ceně, 2 psi v II. ceně a 3 psi neobstáli.
Zkoušky probíhaly za příznivého počasí, ve sportovním duchu a dodržování mysliveckých tradic. O občerstvení se po oba dva dny starala rodina Kiewegů z Libějovic a jejich stánek byl rovněž místem, kde se skupiny mezi jednotlivými disciplinami střídaly a tak čekání na další disciplínu nebylo tak stresující. Velké poděkování patří členům MS Knížkámen Drahonice za zorganizování zkoušek a jejich pomoc při nácviku i na samotných zkouškách.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.