Přihlásit

Na Berounce povolili odstřel kormoránů (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krajští úředníci vyslyšeli prosby sportovních rybářů a rozšířili povolení na odstřel přemnožených kormoránů, kteří páchají na řekách a rybnících miliónové škody.
Že je tento chráněný predátor skutečně vážným problémem, úředníci už jednou uznali, a proto loni na podzim rozhodli o udělení výjimky pro jeho regulaci. Od letoška se smí lovit kormorán i na řece Berounce vyjma přírodní rezervace v Zábělé u Plzně.
"Střílet kormorány je nyní povoleno prakticky na celém území Plzeňského kraje. Pro rozšíření výjimky bylo hlavním důvodem to, že určitý regulovaný odlov na Berounce by mohl přispět ke snížení koncentrace těchto ptáků v tom nejkritičtějším období, kdy dochází ke škodám v rybářských revírech," uvedl Jan Kroupar z odboru životního prostředí krajského úřadu.
Odstřel kormoránů se bude řídit pravidly, která platí pro lov vodních ptáků v zákonu o myslivosti. To znamená, že myslivci je mohou střílet dvakrát týdně, a to hodinu po východu slunce a hodinu před jeho západem.
Jediným místem, kde nesmí být kormoránům zkřiveno ani pírko, je rezervace Zábělá. "Ta je zimovištěm i všech ostatních druhů vodních ptáků a my je tam chceme nechat v klidu," vysvětlil Kroupar. Podle rybářů je přes rozšíření výjimka stále okleštěná a nemá vlastně žádný efekt.
"Potřebovali jsme střílet hlavně na nocovištích, kde jsou kolonie pohromadě. To je ale zakázáno. Během zimy bylo v obou krajích střeleno pouhých šedesát kusů, to je jako kapka v moři," řekl Právu jednatel západočeského rybářského svazu Jaroslav Vogl.
A právě ryby v Berounce kormoráni decimují nejvíce. "Téměř vyhubený je bolen dravý, který na této řece požívá evropskou ochranu. Jedná se o úsek mezi Zvíkovcem a Liblínem, kde se Česká republika zavázala, že tam tento druh ryby ochrání. Pokud tak nečiní a nechá ho vyplundrovat kormorány, může se stát, že dostane od Evropské komise pěknou pokutu," vysvětlil Vogl.
Své tvrzení přitom opírá o výsledek kontrolního odlovu v této lokalitě, kdy se podařilo odchytit pouze jediný exemplář.
Kormoráni do Česka přilétají ze severní Evropy v průběhu listopadu a zpět se vracejí na jaře.
V Plzeňském kraji jich zimuje podle odhadu ornitologů kolem pěti tisíc. "Aby tento pták vůbec přežil, musí denně sežrat kolem půl kilogramu rybího masa. Při pětitisícovém počtu je to denně dvě a půl tuny ryb," konstatoval Vogl.
Loni v zimě plzeňští rybáři napočítali u Zábělé více než tisícovku rybožravých ptáků.
"Tato kolonie sežere za zimu padesát tun ryb a zhruba stejné množství jich zraní," varoval Vogl.
Jak dodal, v menších tocích, jako jsou Střela nebo Radbuza, je schopen pták způsobit až stoprocentní vyrybnění.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.