Přihlásit

Úředník ze skandálu s pozemky má luxusní farmu v JAR (ceska-media.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jeho profesní kariéru ve státní správě ukončil před šesti lety obří podvod s restitučními nároky a dnes mu jede na plné obrátky soukromý byznys. Někdejší šéf sekce správy nemovitostí na Pozemkovém fondu ČR Ivan Višňák vybudoval v posledních letech prosperující firmu Limpona safari a v Jihoafrické republice organizuje pro turisty luxusní dovolenou s lovem divoké zvěře. Za taxu 550 euro si jeho klienti mohou ulovit pštrosa, za 990 euro skolit zebru. Zabití nyaly nížinné, jihoafrického druhu antilopy, je o dalších tisíc euro dražší. Lvi, sloni, krokodýli nebo hroši pak patří mezi lovnou zvěř, u které jsou ceny smluvní. V aféře, kvůli níž Ivan Višňák přišel s pěti dalšími muži včetně ministra zemědělství Petra Zgarby o místo, přihrál stát spekulantům na úkor restituentů pozemky s více než dvoumiliardovou tržní cenou.
Nejvýše postavenou postavou, která kvůli aféře přišla o post, byl ministr zemědělství Petr Zgarba, do jehož gesce Pozemkový fond ČR spadal. Několik měsíců po skandálu byl sice ještě zvolen na čtyři roky do sněmovny, v loňských volbách však už voliči dali preferenčními hlasy najevo, že ho ve vysoké politice nechtějí. Přesto teď muži, jehož se ve svých politických pamětech zastal i expředseda ČSSD Jiří Paroubek, svítá naděje, že by se mohl do poslaneckých lavic vrátit. Je totiž prvním náhradníkem v případě, že se poslanci Františku Bublanovi podaří příští rok získat senátorský mandát. A Bublanovy šance jsou relativně vysoké.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.