Přihlásit

Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeňský kraj
V dnešní druhé části dvoudílného seriálu o zbraních se čtenáři dozvědí, jak to funguje na oddělení dohledu a dozoru. Co vše tato práce a povinnosti obnáší, vysvětlí vedoucí tohoto oddělení, který má pro tuto funkci i příznačné jméno: ­Zdeněk Terč. Minule jsme si povídali o tom, co musí zájemce o zbrojní průkaz (ZP) absolvovat. Úspěšným složením zkoušek a získáním průkazu to ale samozřejmě zdaleka nekončí a jeho majitelé mají řadu dalších povinností. Pracovníky dohledu a dozoru však nezajím jen to,zda má každý držitel zbrojního průkazu své zbraně a střelivo řádně zajištěné a zabezpečené. Vyjíždějí totiž také na kontroly související s problematikou výstav zbraní a střeliva, sportovních a kulturních akcí, rozmanitých mysliveckých setkání, dohlížejí na správné fungování střelnic, místa prodeje zbraní, vykonávají pyrotechnické průzkumy a v neposlední řadě je zajímají také podmínky použití zbraní při odstřelu zvěře na farmových chovech. Právě při posledním ze všech jmenovaných zažili policisté už několik kuriozit.

Kontroly na farmových chovech
"V Plzeňském kraji máme dva takové farmové chovy. Jeden je na Tachovsku a druhý nedaleko Klatov. Na tyto kontroly, jakož i na ostatní druhy kontrolní činnosti klademe velké nároky jak ve vztahu ke sledovanému subjektu, tak ve vztahu ke kontrolním skupinám. V minulosti se totiž našim kolegům z jiných krajů stalo, že při kontrole měli problémy s tím, protože je majitel varoval, že by mohli služebním vozem nebo i svou vlastní přítomností zanést na zvěř nějakou nákazu. Z tohoto důvodu jsou naši lidé vybaveni respirátory a speciálními jednorázovými obleky. Když pak takhle převlečený tým dorazí na farmu, budí to v tak malé obci opravdu pozdvižení. Je to ale naše ochrana proti případnému obvinění, žena farmu, popřípadě i na chovanou zvěř, zavlekli ve finále naši lidé jakoukoli nákazu," vysvětluje Zdeněk Terč.

Zajištění zbraní
Podle krajské policejní mluvčí Hany Jehlíkové je ale nejčastější problém s nedostatečným zabezpečením zbraní. Právě tuto otázku totiž jejich majitelé mnohdy podceňují. "Ano, to je pravda. Hlavní důvod je to, že zabezpečení, ať už trezory nebo originální skříně na zbraně dříve stačily. Vývojem zákona o zbraních však už některé typy nestačí a lidé, kteří tyto právní náležitosti pravidelně nesledují, mohou narazit. Pokuty jsou v tomto případě poměrně vysoké," varuje šéf oddělení. Většinou se však podle něj jedná spíše o oficiální formality, než o to, že by majitelé neměli zbraně řádně zajištěné. "Musí nám pak doložit potřebný certifikát nebo v dalším případě znalecký posudek, že je jejich skříň nebo trezor vyhovující,"dodává Terč.
Dalšími subjekty, které v rámci dohledové a dozorové činnosti jezdí kontrolovat, jsou střelnice. "Střelnici si sice může otevřít i laik. Musí tam mít ale odpovědnou osobu, které se říká správce střelnice. Majitel si tak může určit člověka, který za fungování a bezpečný provoz bude zodpovídat. Správce střelnice pak má celý chod na starosti. Kromě požadavků uvedených v zákoně musí být vždycky předpisově označený,schopný poradit a rovněž vždy správně rozhodnout,"doplňuje Terč.

Přestupky myslivců
Podobná situace se týká i myslivců. Podle slov vedoucího odboru právě myslivci někdy chybují."Ze zvyku třeba chodí střílet před honem na nějaký palouček,kam chodili řadu let střílet i jejich předchůdci. Zkrátka ze zvyku. Takový prostor však správně musí být schválený jako střelnice, s nutností řádného označení a vymezení," připomíná důležitá fakta Terč. Jako pravidlo jedenkrát a dost by se dalo označit ustanovení, že majitel zbrojního průkazu nesmí mít větší počet přestupků. "Pokud byl kromě jiného v posledních třech letech pravomocně uznán vinným ze spáchání více než jednoho zákonem vyjmenovaného přestupku, stává se nespolehlivým. Tímto termínem se rozumí fakt, že ve správním řízení může dokonce přijít o zbrojní průkaz," objasňuje Terč.

Zákon o zbraních
V této souvislosti je důležité, aby majitelé ZP sledovali také změny v teorii a zákonu o zbraních, protože obojí se neustále vyvíjí, a nestačí pouze umět dobře střílet a užívat si zbraně v praxi. Musí také věnovat nějaký čas občasnému přečtení teorie. Aby to ale všechno neznělo tak přísně, dělají plzeňští policisté pro majitelé ZP příjemnou službu. Protože převézt zbraně k pravidelné revizi až do krajského města, popřípadě na další pracoviště (Domažlice, Klatovy, Tachov),může být pro některé držitele problematické, až nemožné, vymysleli nadstandardní službu. "Pokud se například dohodne větší parta nebo seskupení myslivců, nemusejí nám vozit zbraně na pracoviště. Po domluvě je možné,že za nimi v určený den a čas přijedeme my. Je to služba nad rámec našich povinností, ale setkává se s velkým zájmem a musím konstatovat, že si to lidé moc chválí," uzavírá pozitivně Terč.

Statistika pro Plzeňský kraj
Počet držitelů zbraní:   23 367
Počet zbraní:               55 756
(čísla aktuální k 30. 9. 2011)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.