Přihlásit

Národní parky společně na seznam UNESCO (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

ČR/Německo
Saská zemská vláda po letech odmítání změnila postoj k zápisu Českosaského Švýcarska na Seznam světového dědictví UNESCO a podpořila návrh české strany. Kola soukolí se dala do pohybu, první výstupy ze zasedání pracovní skupiny a termínový kalendář dalších kroků jsou na světě.
Pracovní skupina zástupců České republiky i Svobodného státu Sasko, která je nezbytnou podmínkou procedury zápisu při přeshraniční nominaci, se sešla v Bad Schandau v listopadu. Německá strana reprezentovaná Michaelem Gaislerem, landrátem Landkreis Sächsische Schweiz - Osterzgebirge, oznámila zahájení výběru lokalit pro zápis na předběžný seznam, který by měl být ukončen k poslednímu lednu 2012. Návrh na zápis bude v tomto termínu podán třemi subjekty (Národní park Saské Švýcarsko, spolek Landschft Zukunft a Turistický svaz Saského Švýcarska) saské vládě.
Financování projektu na jednání prostřednictvím zástupce Jitky Juráňové přislíbila Ostsächsichse Sparkasse, která si ponechá případně i marketingová práva k projektu na německé straně. Německá strana potvrdila, že projekt je pozitivně vnímán nejenom saskou zemskou vládou, ale i na federální úrovni. Po schválení výběru lokalit zemskou saskou vládou poputuje seznam výběru lokalit k odsouhlasení federální vládě Německa, která je oprávněná zapsat ho na Předběžný seznam světového dědictví UNESCO. Jelikož ze všech spolkových zemí Německa je tento návrh na zápis přírodní památky momentálně jediný, odpadá složitější procedura a pořadník zápisu.

Ojedinělý návrh
Česká strana vedená radním pro regionální rozvoj a cestovní ruch Radkem Vonkou informovala o podpoře projektu ze strany místní samosprávy, Ústeckého kraje a osobní podpoře ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Na české straně za podání žádosti zodpovídá Ministerstvo životního prostředí ČR, které zahájilo příslušné kroky, aby tato přírodní památka byla nominována. V České republice se jedná o jediný návrh na zápis přírodní památky za poslední roky.
"Připomínám, že v České republice není žádné "přírodní" UNESCO, v Německu jsou pak tři. V posledních letech je 56 procent žádostí o zapsání přírodních památek ve WHC zamítnuto. Ústecký kraj je ochoten podpořit projekt i po finanční stránce, například ve formě dvojjazyčných propagačních materiálů, který by veřejnosti objasnil motivaci a význam společného zápisu Česko­saského Švýcarska na seznam UNESCO," uvedl k tématu Radek Vonka.

Společný název území podmínkou
V konečné fázi zapíší oba státy Česko­saské Švýcarsko / Sasko­české Švýcarsko na svůj předběžný, tzv. tentativní Seznam světového dědictví UNESCO a zahájí tím proces nominace přírodní památky na seznam UNESCO. Podmínkou je společně dohodnutý název území, které budou oba státy nominovat a tato dohoda bude předmětem dalších jednání.
"Po Novém roce budu jednat společně s ředitelem Národního parku České Švýcarsko s obcemi, které jsou na hranici uvažovaného území k zapsání do UNESCO. Jejich názor bude velice důležitý," dodal Radek Vonka.

***
Zajímavosti
"Nej." z Národního parku České Švýcarsko
Nejvyšší bod: Růžovský vrch (619 m n. m.).
Nejnižší bod a zároveň nejníže položený bod v ČR: Hřensko (116 m n. m.).
Největší skalní most: Pravčická brána (největší pískovcová skalní brána v Evropě) - délka 26 m, výška 16 m.
Nejvyšší strom: smrk u zaniklé osady Zadní Jetřichovice vysoký 54 metrů, jeho stáří se odhaduje na 250 let.
Nejvzácnější lišejník: děratka - tento lišejník nalezneme pouze na území severních a východních Čech a v přilehlé části Polska - jinde na světě se nevyskytuje.
Největší živočich: jelen lesní.
Nejvzácnější šelma: rys ostrovid.
Nejvzácnější hlodavec: plch zahradní - patří mezi nejvzácnější hlodavce naší země, je řazen mezi tzv. kriticky ohrožené živočichy a zapsán do Červené knihy ohrožených a vzácných druhů ČR.
Nejvzácnější oblasti: Růžovský vrch, Ponova louka, Nad Dolským mlýnem, Babylon.
Nejstarší doložené osídlení: sídliště lovců střední doby kamenné z doby před téměř 10 000 lety. Tito lidé patřili k posledním lovcům Evropy.
Nejnavštěvovanější turistické cíle: Pravčická brána, soutěsky říčky Kamenice, Dům Českého Švýcarska.
Nejslavnější návštěvníci: dánský pohádkář Hans Christian Andersen, německý malíř Caspar David Friedrich, císař Josef II.
Skála s nejdelší tradicí horolezectví: Pevnost neboli Beckstein u Gabrieliny stezky - v roce 1888 na něj vystoupil Carl Beck s přáteli a uskutečnili tak první sportovní výstup na území dnešní ČR.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.