Přihlásit

Myslivecká kaplička láká turisty (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přítluky
Myslivci z Přítluk upravili areál Fraumühl, který si pronajali i s rybníkem od obce. A výstavbou kapličky svatého Huberta poctili současné členy sdružení a památku už zemřelých myslivců.
"Našim záměrem bylo, aby tato kaplička sloužila jako vzpomínka, jak na bývalé myslivce, kteří již nejsou mezi námi, tak i pro ostatní lidi, kteří si zachovali v srdci lásku k přírodě a ke všemu živému tvorstvu," uvedl k záměru předseda Mysliveckého sdružení Přítluky Milan Cabal.
Místo pro výstavbu nezvolili náhodně. "Přírodní lokalita je nádherná. Již před lety nám obec pozemek pronajala. Od té doby rybník slouží k chovu divokých kachen," přiblížil jednání hospodář přítluckých myslivců Zdeněk Peš.
"Vysvěcení kapličky proběhlo za účasti místních občanů i přespolních. Všichni si akci pochvalovali a odjížděli nadmíru spokojeni," popsal předseda sdružení. "Jména bývalých myslivců, kteří již nejsou mezi námi, jsou zazděná uvnitř kapličky. Seznam současných dvaceti příslušníků si mohou všichni přečíst na jedné ze stěn kapličky," dodal Cabal.
Přestože je kaplička věnovaná mysliveckému sdružení, je přístupná každému. "Snažíme se, aby areál byl ku prospěchu všech. V dřevěné stavbě s posezením pohostíme občerstvením místní obyvatele i projíždějící cyklisty, kteří se u nás zastaví. V létě pořádáme různé společenské akce, posezení a táboráky," vylíčil Cabal.
Vedle pomoci ze strany obce ocenili oba členové také spolupráci se zemědělským družstvem Zepro Přítluky. "Do dnešních dnů byla naše spolupráce dobrá," podotkl Cabal. Jak doplnil, vztahy se Zeprem se zhoršily a dokonce hrozí ukončení činnosti mysliveckého sdružení. "Je to pravděpodobně z toho důvodu, že Zepro skupuje převážnou část okolních pozemků. My tím ztrácíme velkou část důležitou pro konání honů. Potřebných pět set hektarů už zřejmě dohromady nedáme," obává se Cabal. Zároveň ale podotkl: "Jsem optimista a doufám,žese dohodneme ku prospěchu obou stran," věří v zachování mysliveckého sdružení.
Fotogalerie na www.breclavskydenik.cz

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.