Přihlásit

Pytláci se odmlčeli, ale myslivci se bojí dál (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V oboře Holedná ležící na území Brna už řadu týdnů neřádí pytláci, patrně se osvědčila opatření policie v součinnosti s lesáky.
Jedinečná 300hektarová přírodní lokalita mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc nabízí obyvatelům velkého města úplně zblízka divočáky, muflony a daňky. A právě na daňky se letos zaměřila pravděpodobně organizovaná skupina pytláků.
Momentálně podle policie neřádí ani jinde v blízkosti Brna, ale: "Od začátku roku do září jsme objevili čtrnáct zastřelených a vyvržených zvířat, pytláci vyhledávali výhradně samice a mladé, mají mnohem chutnější maso. Předpokládáme, že vývrhů bylo v odlehlých místech více," řekl Právu vedoucí polesí akciové společnosti Lesy města Brna Pavel Jordan.
Lesáci teď čekají na první sníh, aby viděli, kolik zvířat přesně ubylo. Původně měli daňků 50. Domnívají se, že ukradené maso pytláci prodávají některým restauracím, rozhodně jim nejde o trofej. "Kdyby kontrolní orgány fungovaly, jak mají, nemohli by restauratéři z menšího množství masa legálně nakoupeného třeba v Makru udělat stovky porcí. Zvěřinu lze načerno dodávat, protože nefunguje součinnost mezi policií, orgány hygieny, živnostenským úřadem a veterináři," konstatuje Jordan.
Kritizuje také legislativu, která pytláctví považuje za pouhý přestupek. "Je to vysoce nebezpečná činnost se zbraní v ruce. Vlastními silami nejsme schopni pytláka dopadnout, proto jsem stáhl své podřízené z nočního hlídání," sdělil vedoucí polesí. Policie má proti pytlákům účinné metody, samozřejmě je drží v tajnosti. Lesáci nejen na Holedné se přesto obávají dalších útoků, vždyť jeden daněk přijde zhruba na 20 000 korun.
Jednou z vyhlášených brněnských restaurací, které nabízejí zvěřinu, je Na Vyhlídce aneb U Černé báby. "Maso nekupujeme od řadových myslivců a nejrůznějších lovců. Zvolili jsme jistější cestu: zvěřinu odebíráme od certifikované firmy ze Znojma. Je to sice dražší, ale maso je již kuchyňsky připravené, očištěné a před kontrolami z hygieny či inspekce jsme naprosto v pořádku," říká vedoucí Kamil Matyáš.
Podle vedoucí odboru hygieny výživy jihomoravské krajské hygienické stanice Jany Laštovičkové lze jen těžko v restauracích odhalit upytlačené maso. "Je již zamražené nebo naložené. Můžeme si vyžádat jen doklady původu masa, ale nedokážeme, že maso je odjinud," říká hygienička. Podle ní chybí v legislativě ustanovení, aby myslivci mohli maso z ulovené zvěře jednoduše prostřednictvím k tomu určených zařízení legalizovat a prodávat restauracím; potom by nepoctiví restauratéři nesahali po upytlačeném masu.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.