Přihlásit

Zimní hrdinové (Claudia)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jak divoká zvířata přežívají období ledu a sněhu?

Mistr kamufláže
Ani třeskuté zimy mu nezpůsobují větší potíže. Zajíc polní v klidu přežije zimu dokonce i bez nory nebo doupěte. Přitiskne se do nějaké prohlubně k zemi, aby se chránil před větrem. Když sněží, tak ho sníh úplně zapadá a zajíc je pak zcela neviditelný. Živí se pupeny, větvičkami nebo kůrou.

Umí snížit teplotu
Srnci a jeleni mají zcela neobvyklý způsob zimního klidu. Teplotu svého těla mohou dočasně snížit až na 15 stupňů. Kdyby zvěř udržovala svoji teplotu na 37 stupních, musela by žrát mnohem více, než jim les v zimě umožňuje.

Nejlepší alpinista
Před lezeckým uměním kamzíků smekne každý alpinista. Pohybují se jistě i v prudkém, zmrzlém terénu a snadno se tak dostávají do níže položených, prosluněných údolí. V létě si navíc vytvářejí silnou vrstvu podkožního tuku.

Skvělé zimní botky
Příroda rysy perfektně vybavila na zimu. Díky svým velkým tlapám podobným zimním botám se tahle divoká kočka nepropadá ani v hlubokém sněhu. Rys loví převážně v noci. Jeho revír může zaujímat rozlohu i 100 čtverečních kilometrů. Loví např. srny.

Druhá vrstva na zimu
Divočáci vyměňují na zimu štětinatou srst. Je až o 25 cm delší než v létě. Pod ní mají vzduchové komůrky, které zabraňují ztrátám tepla. Navíc se dospělá zvířata i mláďata shlukují k sobě, aby se vzájemně zahřívala.

V mrazech se rád přitulí
Králíček obecný je svou délkou 9 cm a váhou 5 g nejmenším evropským ptákem. Predátory v přírodě nemá téměř žádné. Aby ušetřil energii, tulí se se svými druhy k sobě a neustále hledá potravu. Proto často přilétá ke krmítkům.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.