Přihlásit

Domácí porážky nebudou pro sousedy (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hned několik novinek přinese od 1. ledna 2012 novela veterinárního zákona u domácích porážek. Například rozšíří možnosti zemědělců, chovatelů nebo myslivců ohledně porážených hospodářských zvířat. Hlavní zásada ale zůstane zachována. Ani novela neumožní, aby z domácí porážky bylo maso prodáváno nebo poskytováno k další spotřebě mimo chovatelovu domácnost. Ať už sousedům nebo dál do obchodního řetězce. "Maso z domácí porážky je určeno pouze ke spotřebě v domácnosti chovatele," upozorňuje ředitel Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj František Kouba.
Chovatelům ale novela zákona rozšiřuje okruh zvířat, která lze v hospodářství porážet. Dosud to byla prasata, kozy a ovce. Drůbež a králíci tvořili další kategorii, která byla upravena zvláštní vyhláškou. Nově bude podle novely možné v hospodářství porážet pro svoji spotřebu i hovězí skot mladší 24 měsíců nebo jelenovité z farmového chovu. "Je nutné zdůraznit, co je z pohledu zákona domácí porážka. Znamená to, že toto maso nemůže být prodáváno, protože při porážce není prohlédnuto úředním veterinářem," říká Kouba. Dodává, že na jatkách si lze už dnes pro vlastní potřebu nechat porazit zvíře a zřejmě o tento způsob porážky bude zájem i v budoucnu. I když bude možné porážet pro vlastní spotřebu "doma".
Šéf krajských veterinářů přitom upozorňuje, že někteří chovatelé mohou již dnes porážet dobytekvhospodářství a maso z něj prodávat, ale to je možné jen v případě, že mají schválený malý jateční provoz, vlastně tedy mají doma malá jatka. Pokud tedy vzniká u veřejnosti dojem, že domácí porážka bude totéž, co prodej ze dvora u mléka, je to velký omyl. Obecně ovšem pro české chovatele platí, že všechny chovy hospodářských zvířat mají statut chovu prostého nákaz. Pokud by se vyskytla nakažlivá choroba nebo jiná nemoc, která by ohrožovala zdraví zvířat či případných spotřebitelů, chov ztratí statut nákaz prostého chovu. Případná porážka zvířat by potom nebyla bez zvláštní konzultace s veterináři možná.
Změny se od 1. ledna dotknou i myslivců. Doposud mohl uživatel honitby ulovenou zvěř prohlédnutou proškolenou osobou prodávat konečnému spotřebiteli. Nyní zákon umožní uživateli honitby prodej ulovené zvěře prohlédnuté proškolenou osobou i do restaurace, která bude zaregistrována u krajské veterinární správy jako zařízení pro nakládání se zvěřinou. To bude znamenat, že bude mít zvlášť prostormimokuchyni, kde bude zvěř zpracována a zvěřina bude pak použita k výrobě jídel. Koupě zvěřiny ale bude možná jen od majitele nebo uživatele honitby, ne od myslivce, který ulovenou zvěř získal jako konečný spotřebitel.
Veterinářipočítají i s tím,že s novými předpisy seznámí odbornou veřejnost pomocí seminářů. "Státní veterinární správa připravuje školení pro zemědělce. V rámci kraje to budou hned na počátku nového roku tři přednášky," říká Eva Cipínová, ředitelka odboru veterinární hygieny Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj. "Zájemci si budou moci přijít poslechnout informaci o tom, co bude z hlediska veterinární legislativy platit od 1. ledna 2012. Rádi vše vysvětlíme i těm, kteří se na nás obrátí individuálně," doplnila Cipínová.
V jižních Čechách je registrováno zhruba 5000 hospodářství. Kolik z nich bude mít o domácí porážku zájem, si netroufají veterináři odhadnout, spíše to ale budou jednotlivci, maximálně desítky zemědělců. K domácí porážce skotu a zvěře z farmového chovu musí mít chovatel povolení Krajské veterinární správy, které bude platné 3 roky. Každou konkrétní porážku pak musí chovatel hlásit 7 dnů předem na krajskou veterinární správu. I při domácí porážce totiž musí splnit některé předpisy, jako třeba likvidace hlavy, části vnitřností a jiných "zbytků" v kafilérii za příslušný poplatek.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.