Přihlásit

Obora Holedná je letos terčem pytláků (Brněnský metropolitan)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obora Holedná je raritní oborou především svojí polohou. Nachází se v intravilánu neboli zastavěném území města na katastru městských částí Kohoutovice, Jundrov a Bystrc. Správcem cca 330 ha oploceného lesa je společnost Lesy města Brna.
Chovanou zvěří je zde muflon, daněk a zvěř černá, v malém počtu i jelen sika Dybowského. Protože je území po celý rok hojně rekreačně využíváno, je poměrně obtížné skloubit potřeby oborního chovu s různorodými volnočasovými aktivitami obyvatel Brna i okolí.
Pozitivní kontakt s přírodou a poznávání volně žijících živočichů a zvěře v jejich téměř přirozeném prostředí přivádí denně do malebných zákoutí obory stovky návštěvníků. I přes tuto skutečnost se daří v oboře chovat zvěř výborného zdravotního stavu a významných medailových trofejí. Součástí obory je i malá obůrka s divočáky a několik jezírek, která slouží jako napajedla pro zvěř. Oborou vede značená naučná stezka s informacemi o chované zvěři. Odpočinkové altány a posezení pak slouží k relaxaci obyvatel z blízkého i vzdáleného okolí.
Je velmi znepokojivé, že se tato lokalita stává v poslední době stále častěji terčem pytláků. Pytláctví v oboře se vyskytovalo i v minulých letech, vždy se však jednalo spíše o ojedinělé případy. Letos však byly již k 30. září zjištěny stopy po 14 upytlačených kusech daňčí zvěře a lze se domnívat, že skutečný počet upytlačené zvěře bude vyšší.
Území, ve kterém se pytláci pohybují, je situováno okolo pastevních ploch u staré dálnice, odkud je zvěř pravděpodobně odvážena motorovými vozidly. Zachovalé nálezy zbytků zvěře byly hlášeny na Policii ČR a následně vyšetřeny na Fakultě veterinárního lékařství VFU. V oboře pak byly vyvěšeny informační letáky pro veřejnost s žádostí o pomoc v boji proti pytlákům. Zaměstnanci společnosti provádějí v oboře nepravidelné noční hlídky ve spolupráci s hlídací agenturou, městskou policií i zásahovou jednotkou Policie ČR. V případě jakéhokoli podezření na pytláctví či vandalismus Lesy města Brna prosí neprodleně informovat vedení společnosti na čísle 541 231 101 nebo Policii ČR.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.