Přihlásit

Kamzíkům se daří, v Tatrách jich je 900 (Haló noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kamzíkům se na slovenské a polské straně Tater daří. V pohoří žije podle čerstvého sčítání 929 těchto sudokopytníků, a to včetně 99 mláďat. Oproti loňsku se populace kamzíků zvětšila o desetinu, vyplývá z údajů Státních lesů Tatranského národního parku a Tatrzaňskiego parku narodowego.
Od jarního vrhu mláďat sice v Tatrách ubylo 38 kusů, to ale podle zoologa Jozef Hyblera není neobvyklé. Pokles souvisí i s aktivitou kamzičích predátorů, mezi které patří např. rys nebo vlk. "Bylo by zvláštní, pokud bychom na podzim měli vyšší čísla než na jaře," řekl Hybler. Tři čtvrtiny kamzíků našli lesníci a ochranáři na slovenské straně Tater, což zhruba odpovídá její rozloze.
Sčítání kamzíků, které se provádí dvakrát do roka, letos přálo počasí. "Obě sčítání se vydařila," dodal zoolog. Na podzim během začínající říje jsou navíc tato chráněná zvířata častěji v pohybu, což zvyšuje pravděpodobnost, že budou započteni všichni jedinci. Nejnižší počet kamzíka horského tatranského, jen asi 200 kusů, zaznamenali zoologové během 50 let trvajícího sledování v 90. letech minulého století. Správa tatranského parku pak zintenzívnila ostrahu před pytláky, lesníci během tuhých zim kamzíky zase přikrmují. Jen za poslední dva roky se populace kamzíků v Tatrách rozšířila o bezmála polovinu a zoologové nemají obavy o jejich existenci.
Tatry jsou nejsevernější oblastí výskytu kamzíků na světě. Jejich původním domovem jsou hlavně vysokohorské oblasti Alp, Tater a Karpat, obývají také Balkán a Turecko. V ČR žije asi 150 kamzíků v Jeseníkách, kam byla tato zvířata přivezena počátkem 20. století z Alp.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.