Přihlásit

Na honech se nepije, hlásí kontroly (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Z více než pěti stovek myslivců, které kontrolovali policisté v Olomouckém kraji, měl alkohol v dechu jen jeden

Olomoucký kraj
Myslivci se před honem ani v jeho průběhu už alkoholem neposilňují. Vyplývá to z kontrol, které při mysliveckých víkendových akcích prováděli policisté na území celého Olomouckého kraje. Z více než pěti set zkontrolovaných nimrodů alkohol nadýchal jen jediný myslivec z Prostějovska, teď ho za to čeká správní řízení a pokuta.
Policisté se na kontroly na honech pořádaných mysliveckými sdruženími z celého Olomouckého kraje zaměřili v období od 1. listopadu do konce prosince. "Pracovníci z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál vyjeli na třiašedesát honů. Zkontrolovali na nich celkem 564 myslivců a stejný počet zbraní. Na Olomoucku policisté navštívili dvacet honů, na Prostějovsku devatenáct, na Přerovsku patnáct, na Šumpersku tři a na Jesenicku šest lovů," sdělila olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová.
Pouze jediný ze všech kontrolovaných myslivců "nadýchal" při dechové zkoušce alkohol. Policisté naměřili muži z Prostějovska 0,56 promile. "Zadrželi jsme mu zbraň a přestupek vyřešili na místě uložením blokové pokuty ve výši pět tisíc korun. Myslivec z akce odešel domů. Díky častým policejním kontrolám a větší zodpovědnosti myslivců si však v současnosti už jen málokterý dovolí posilnit se před lovem alkoholem," uvedla Vlachová.
Naprostou abstinenci na honech potvrzuje také jednatel olomouckého mysliveckého spolku Jiří Zbořil. Kontroly policistů jsou podle něj v posledních přibližně pěti letech velmi časté a podrobné. "Každou sobotu přijedou policisté na dva až tři hony. Vyberou několik účastníků a zkontrolují, zda nepožili alkohol. Zaměřují se také na jejich zbraně a používání vhodného střeliva. Myslivec z Prostějovska, který měl dechovou zkoušku pozitivní, uvedl, že je to zbytkový alkohol z předchozího dne. Dnes už si nikdo těsně před honem nebo v jeho průběhu nedovolí dát ani pivo, natož tvrdý alkohol," řekl Zbořil.
Myslivecká sdružení pořádající hon umožňují konzumaci alkoholických nápojů až po jeho skončení a po řádném zajištění zbraní. "Při společném odpoledním posezení v restauraci už je to něco jiného. Po dobu lovu však dnes už nikde nepije," poznamenal Zbořil. Myslivcům, kteří mají pozitivní dechovou zkoušku hrozí vysoké pokuty. Podnapilého nimroda myslivecký hospodář okamžitě vyloučí z lovu, pak ho čeká správní řízení a pokuta. Pokud by se jeho problémy s alkoholem opakovaly na dalším honu, může to vést až k pozastavení nebo odebrání zbrojního průkazu a ztrátě loveckého lístku. V posledních několika letech olomoucký myslivecký spolek podobný případ neřešil.
K tragickým událostem však při lovech na Olomoucku občas dochází i bez toho, že by jeho účastníci požili alkohol. Například v polích v Medlově OE místní části Králová na Uničovsku OE našli 19. září večer mrtvého dvaadvacetiletého nimroda, který lovil daňka. Muže našli dva jeho známí v místě zvaném Červený kopec. Ležel vedle postřeleného daňka. "Mladík alkohol před lovem nepožil. Příčinou tragédie je zcela jistě nedodržení pravidel bezpečné manipulace sestřelnou zbraní. Zřejmě si připravil zbraň na druhou ránu, kterou chtěl postřeleného daňka tzv. dostřelit, a při neopatrném pohybu o zbraň zavadil natolik, že se nešťastnou náhodou sám smrtelně zranil," řekl Zbořil.
Ke stejnému závěru zatím spěje také dosavadní policejní vyšetřování. "Případ však ještě není uzavřený, stále čekáme na výsledky znaleckých posudků z balistiky. Vše však prozatím nasvědčuje tomu, že opravdu došlo k nešťastné náhodě," sdělila olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.