Přihlásit

Unikát: přiletěly ohrožené husy bernešky rudokrké (Břeclavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Břeclav
Bez většího zájmu lidí přiletěla na Břeclavsko vzácná návštěva. Deset ohrožených hus bernešky rudokrké, které se usadily na nádržích Nové Mlýny. Odborníci odhadují, že jich na celém světě žije zhruba čtyřicet tisíc kusů a jejich počet stále klesá.
"Jde skutečně o jeden z nejohroženějších živočišných druhů na Zemi," uvedl místopředseda Moravského ornitologického spolku Jíří Šafránek. V Česku se podle něj bernešky objevují jen v zimě, kdy přitáhnou ze západní Sibiře. "Čtyři bernešky rudokrké letos zimují v hejnu hus běločelých a polních ve východních Čechách a dalších deset kusů zimuje pod Pálavou u vodních nádrží Nové Mlýny. Jde o rekordní výskyt tohoto celosvětově ohroženého druhu v České republice," pokračoval Šafránek.
Berneška rudokrká je drobná husa vážící od jednoho do jeden a půl kilogramu s rozpětím křídel do sto pětadvaceti centimetrů. Má výrazné a nezaměnitelné zbarvení. Převládající černá barva peří kontrastuje s výrazným bílým pruhem na bocích, bílým kostřcem a bílou skvrnou mezi okem a zobákem.
"U nás se přidružují k početným hejnům zimujících severských hus polních a běločelých. To je však může stát i život, protože tyto husy jsou na jihu Moravy intenzivně loveny myslivci," míní ornitolog.
Ačkoliv jsou bernešky celoročně hájené, Šafránek se obává, aby nezemřely po zásazích lovců, kteří střílejí do letících hejn.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.