Přihlásit

Do obory u Ralska vypustí zubry (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

O nepřehlédnutelný zvířecí druh jsou bohatší české lesy v oblasti mezi Mladou Boleslaví a Českou Lípou poblíž Ralska. V nejbližších týdnech by tu měli být do velké obory vypuštěni mohutní zubři. Osmihlavé stádo strávilo své první Vánoce na území Čech.
Vojenské lesy a statky, které se mimo jiné starají o zdejší rozsáhlá území donedávna okupovaná sovětskou armádou, si nechaly letos v lednu z Polska přivézt pět zubrů - jednoho býka a čtyři krávy, z nichž tři byly březí.
Zvířata strávila téměř celý letošní rok v menší aklimatizační oboře, kde neměla kontakt s jinými zvířaty, a zvykala si na nové prostředí. Nyní už jsou ve stádu i tři telata. "Daří se jim tu dobře a počítáme s tím, že během ledna by mohli být vypuštěni do velké obory Židlov," řekl Právu ředitel Vojenských lesů a statků Jiří Janota.
Z bezpečí aklimatizační obory se tak velká zvířata dostanou do oblasti, kde by na ně mohli narazit například houbaři. "Jsou to plachá zvířata a nejsou nijak nebezpečná. Agresivní by mohli být jen samci v době říje, v období září, října, nebo samice s čerstvým teletem, která se rodí v květnu či červnu. Pokud se k nim lidé nebudou přibližovat a zachovají si odstup kolem osmdesáti metrů, tak si jich nebudou ani zubři příliš všímat a lidem se spíš vyhnou," ujistil Janota.
Správci zdejších lesů počítají s tím, že stádo by mělo mít v budoucnu dvacet až třicet kusů.
Zubři jsou největší evropští savci podobní americkým bizonům, dospělý jedinec může vážit až 1200 kilogramů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.