Přihlásit

Kradou pachové ohradníky u silnic. Ohrožují tím řidiče (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plašiče zvěře v podobě modrých reflexních odrazek a pachových ohradníků lemují v kraji už přes 135 kilometrů komunikací. Jejich úkolem je odpudit zvěř od silnice, a zabránit jí tak ve střetu s automobily. Plašiče však přitahují zloděje i vandaly.

 

JIŽNÍ ČECHY Modré reflexní odrazky a pachové ohradníky u frekventovaných silnic. Plašiče zvěře, které pro řidiče znamenají větší pocit bezpečí, že jim v noci nevběhne do silnice divoké prase nebo srna. Pro zloděje a vandaly, bohužel, nový druh zábavy. Bezpečnostní prvky totiž začali ničit a krást. Přitom modré odrazky a pachové ohradníky snižují riziko nehod se zvěří až o 80 procent.

Téměř 50 odrazek postupně zmizelo na hlavním tahu z Jindřichova Hradce do Karadšovy Řečice. Zřejmě se staly terčem vandalů.

„Za poslední dva roky se nám ztratila asi polovina všech odrazek, které jsme u silnic umístili. Podle mého názoru jde o cílený vandalismus, ale nemohu nikoho nařknout, protože jsme žádného vandala nechytili. Odrazky mohli také poškodit například silničáři při čištění příkopů,” uvedl předseda okresního mysliveckého spolku z Jindřichova Hradce Pavel Průša.

„Myslím, že je to práce vandalů, kteří se vracejí z diskoték a zábav. Odrazku rozmlátí a nechají ležet. Pokud by ji ukradli, je jim úplně k ničemu,” sdělil jednatel mysliveckého spolku v Českých Budějovicích Pavel Pletka.

Terčem zlodějů se stávají i ohradníky napuštěné medvědím nebo rysím pachem. Lidé si je odnášejí na své zahrady a používají jako ochranu proti nechtěné zvěři. Myslí si, že pokud kůl s pěnou umístí na svůj pozemek, zvířata jim přestanou ničit zahradu. Ale to je podle myslivců velký omyl.

„Ten systém je dělaný především na ochranu silnic. Ze zahrady to zvěř nevyžene. Možná se bude pár týdnů cítit v nebezpečí, ale neodradí ji to. Navíc pěna se musí doplňovat. Pokud lidé chtějí ze zahrad odlákat například divočáky, mohou si koupit různé přípravky na ochranu zemědělských rostlin,” doporučuje Pletka.

Navíc, pokud si o nakradené pachové ohradníky otřete oblečení, bude vám několik týdnů zapáchat.

Plašiče zvěře lemují v Jihočeském kraji už přes 135 kilometrů silnic. A letos přibudou další. Podle statistik se v roce 2011 stalo až o 70 procent méně dopravních nehod, při kterých se vozidla srazila se zvěří, než v roce 2010.

„Na další místa budeme tyto pomocníky instalovat, ale čekáme na dotaci, aby se mohly nakoupit,” uvedl Pletka.

Osadit kilometrový úsek u silnice ohradníky stojí zhruba 2 500 korun a je to asi 30krát levnější, než stavět kolem silnic ploty.

Krádeže pachových ohradníků ani vandalismus na reflexních odrazkách se ale nemusí zlodějům vyplatit. „Posuzuje se vždy míra poškození zařízení amůže se jednat i o trestný čin poškození cizí věci či krádeže,” řekla mluvčí jihočeské policie Lenka Holická.

Zloději i vandalové by si měli uvědomit, že plašiče zvěře právě v tomto zimním období chrání všechny řidiče. Vůně soli, kterou používají cestáři, totiž zvěř do silnice láká více než jindy.

 

Ten systém je dělaný především na ochranu silnic. Ze zahrady to zvěř nevyžene.” Pavel Pletka, myslivecký spolek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.