Přihlásit

Fotografie z plesu myslivců způsobily pozdvižení (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slaný - Pro jedny ohromná legrace, pro druhé nejapný žert v rozporu s pravidly etiky a vším, co lze nazvat kladným vztahem k přírodě. Parta návštěvníků sobotního mysliveckého plesu ve Slaném na Kladensku totiž nevhodně zacházela s ulovenou srnou získanou v tombole.

Na incident upozornil Kladenský deník čtenář Jan Juráš ze Strakonic. Jako ochránce přírody nedokáže akceptovat podobné zacházení se zvířetem - ať živým, nebo mrtvým.

Zmíněná parta přátel se nechala v závěru bálu s trofejí fotit v několika nestandardních pozicích, včetně toho, že aktéři vkládali ulovenému zvířeti do svíráku (ústní otvor srny) doutník.

Prozrazení na sociální síti

Vše by zřejmě zůstalo v utajení, kdyby někdo neumístil fotogalerii na sociální síť Facebook. To vyvolalo u části veřejnosti nebývalý odpor. „Jelikož jsem člověk, který se několik let zabývá ochranou přírody a úcta ke všemu živému je pro mě samozřejmostí, to co bylo volně ke zhlédnutí na Facebooku, mě osobně zasáhlo a pobouřilo. Vždy jsem byl názoru, že součástí myslivosti je hluboká úcta k ulovené zvěři, důstojnost a jakási pomyslná pieta,” vyjádřil se stěžovatel Jan Juráš.

Pořadatelé 10. reprezentačního mysliveckého plesu z Mysliveckého sdružení Záboří - Libovice, se ale od činu distancují. „Lidé na fotografiích nejsou členy našeho sdružení, ani myslivci. Zakoupili si pouze lístky na náš ples. Vše se odehrálo mimo hlavní sál, v prostorách klubu vedle šatny. Nikdo z myslivců by se k podobnému činu nesnížil. Radovánky tohoto druhu jsou pro nás nepřípustné,” prohlásil pořadatel plesu a člen Mysliveckého sdružení Zaboří - Libovice Jan Husák.

Pověst značně utrpěla

Přátelé z mysliveckého sdružení, stejně jako vedení hotelu na slánském Masarykově náměstí se cítí být víkendovou záležitostí velmi poškozeni. „Deset let budujeme tradici, která je oslavou myslivosti. Dokázali jsme ples dostat na špičkovou úroveň, kdy za námi do Slaného přijíždějí odborníci zvučných jmen z celé republiky. Pak přijde někdo, kdo nemá úctu před ničím. Nelze to omluvit. Mohou to udělat jen lidé, kteří si neváží hodnot a nemají k ničemu vztah,” doplnil pořadatel plesu Jan Husák.

Podobně se vyjádřila i manažerka prodeje čtyřhvězdičkového hotelu Lucie Beznosková, kde se událost stala. „Prvotřídní kvalita je u nás prioritou. Od akce, která se stala v jednom ze sálů, se distancujeme. Pronajali jsme pouze prostory. Pořadatelství bylo na myslivcích. Víkendová záležitost dobré jméno podniku poškozuje. Za deset let pořádání mysliveckých plesů jsme nic podobného nezažili,” dodala Beznosková.

Akce trvala tři minuty

O vysvětlení, proč se vše muselo stát, jsme požádali i jednu z účastnic bizarního fotografování: „Srnu jsme vyhráli v tombole. Přinesli nám ji ztuhlou z chlaďáku. Nikdo s ní netančil, jak se někde uvádělo. Nikdo nebyl opilý. Pánové se s ní jen vyfotili. Celé to trvalo tři minuty. Neměli jsme záměr nikoho zesměšnit ani poškodit. Fotky dělal můj manžel, na Facebook jsem je potom dala já. Je to pro mě negativní zkušenost a poučení,” sdělila k události Jana Klementová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.