Přihlásit

Mírná zima svědčí lesní zvěři (Pelhřimovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pelhřimovsko – Zatím nejteplejší zima za posledních 33 let. Přesně tak charakterizují letošní průběh nejchladnějších měsíců v roce meteorologové z observatoře v Košeticích. Zatímco teplárenské společnosti přijdou kvůli mimořádně teplé zimě o část výdělku, lidé si mnou ruce, že za topení ušetří. Stejně jsou na tom i myslivci a ochránci přírody. Neobvykle vysoké teploty totiž na lesní zvěř ani rostliny neblahý vliv nemají. Naopak. Fauně mírnější zima svědčí. „Lesní zvěř každoročně začínáme přikrmovat od konce října. Spárkatou a drobnou zvěř přikrmujeme ovsem a ječmenem, bažantům dáváme pšenici. Děláme to proto, aby si zvěř mohla udělat dostatečné tukové zásoby a byla připravena na eventuální krutou zimu, což letos nebylo potřeba,” informoval předseda pelhřimovských myslivců František Dohnal.

Neukáznění běžkaři

Podle něj nemá letos zvěř nouzi o potravu. Díky nízké vrstvě sněhu se dostane na ozimé obilí, řepku, spásá ostružiní a různé traviny, které jsou na lesních pasekách. Vrásky na čele však myslivcům přidělávají někteří milovníci bílé stopy, kteří se často pohybují v blízkosti lesů a krmelců a nechovají se vždy zrovna vzorově.

„Chtěl bych požádat naše obyvatele, sportovce, běžkaře, aby zachovávali pořádek, a pokud trasa vede poblíž krmelců, aby se místu raději vyhnuli a nerušili zvěř,” dodal předseda myslivců a ihned upozornil na léčení lesní zvěře, které začalo 20. ledna a potrvá do 26. února. Speciální přípravek ve zvěřině zanechává patrná rezidua.

„Tato rezidua nejsou vhodná pro konzumaci zvěřiny člověkem. Proto také vyhlašujeme osmadvaceti denní ochrannou lhůtu, kdy by se zvěř neměla lovit ani by ji neměl nikdo požívat,” zdůraznil František Dohnal.

Úroda v ohrožení

Větší hrozbu však teplotní skoky znamenají pro úrodu. Pokud by se totiž stromy probudily a náhle by došlo k prudkému ochlazení,tak by je mráz mohl poškodit. „Rostliny i stromy teplotní skoky snášejí mnohem hůře než zvířátka. Zatím je to ještě v normě,” nechal se slyšet předseda Občanského sdružení Zelené srdce Pavel Koubek.

Za nebývale teplou zimou je podle meteorologů Atlantský oceán a Středozemní moře, které se ohřály více než v předešlých letech. Průměrná denní teplota loni v prosinci byla na Pelhřimovsku 2,2 stupně Celsia. „Také leden je teplotně nadprůměrný. Rtuť teploměru se průměrně zastavila na 1,7 stupně Celsia,” zaznamenal vedoucí Observatoře v Košeticích Milan Váňa.

Na observatoři padl absolutní rekord

Podle něj byla nadprůměrně teplá i první lednová dekáda. Absolutní rekord, 8,9 stupně Celsia z roku 1988 byl překonán hned 2. ledna, kdy bylo 9,3 stupně.

„Druhá dekáda už byla chladnější. Minulý týden jsme v noci naměřili minus 7,8 stupně,” poznamenal zkušený meteorolog s tím, že minusové hodnoty nejsou v zimních měsících nic neobvyklého. Dnes by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat od minus 4 do 0 stupňů Celsia. Zítra by mělo být oblačno, místy sněžení, nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 500 metrů nás čekají srážky i smíšené nebo mrznoucí. Nejvyšší denní teploty vyšplhají od minus 3 do plus 1 stupně.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.