Přihlásit

Sražení zajíci často končí v kufrech aut (Naše Valašsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašsko
Devadesát zvířat srazili v uplynulém roce řidiči na Valašsku. Tak je to alespoň uvedeno v policejních záznamech. Podle myslivců je ale číslo daleko vyšší. Většina motoristů si totiž zvíře z místa nehody odveze. To je ale nezákonné.
Podle vsetínské policejní mluvčí Lenky Javorkové byly loni nejčastější srážky se srnami, divočáky a psy. U žádné z kolizí se nezranil člověk. Policisté drtivou většinu případů odložili, nejednalo se totiž o přestupky ani trestné činy.
Naposledy přivolala strážce zákona k dopravní nehodě se zvířetem řidička 16. ledna. "Šestatřicetiletá žena srazila časně ráno mezi Janovou a Hovězím jelena. "Nárazem do zvířete si žena poškodila na fabii nárazník, vzniklou škodu odhadla na patnáct tisíc korun," vylíčila Javorková. Zvíře si převzal myslivecký hospodář, kterého policisté přivolali. "Kolegové s řidičkou sepsali záznam o dopravní nehodě zaviněné zvěří a věc odložili.
Naložit si uhynulý kus do kufru auta a z místa střetu zmizet se může šoférům hrubě nevyplatit. V podstatě se to považuje za pytláctví a škody, které takto vznikají, nejsou zanedbatelné.
Podle sazebníku, který vydala společnost Lesy České republiky, činí například hodnota upytlačeného jelena 29 300 korun. Kňour prasete divokého odpovídá třiadvaceti tisícům, srnec zase šestnácti tisícům.
Odvrácenou stranou mince je zase škoda, kterou srážka se zvěří způsobí na autě.
O finanční náhradu se řidič u majitele lesa totiž nedovolá. Podle zákona je zvěř národním bohatstvím a nemá konkrétního majitele.
"Poničené auto lze ale spravit z havarijního pojištění," přiblížila Javorková.
Některé pojišťovny nabízejí i další službu.
"Škodu, kterou srážka se zvěří na autě způsobí, lze například v Allianz uhradit také z povinného ručení," vysvětlil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.
Podle myslivců jsou nejčastějšími oběťmi automobilů kromě srnčí zvěře zajíci. A právě ty si šoféři takřka vždy odváží. "Auto nijak zvlášť nepoškodí, a proto není nutné volat policii. Tak se často ani nedozvíme, o kolik kusů tímto způsobem přicházíme," vylíčil předseda Okresního mysliveckého spolku Vsetín Michal Zubíček. V některých lokalitách dochází podle něj ke srážkám zvěře takřka denně. "Narušili jsme zvířatům přirozené koridory, navíc je lákají ovocné stromy u cest nebo pole s obilím. "V zimě také často vídávám zvířata u silnic lízat sůl," doplnil Zubíček.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.