Přihlásit

Pachové ohradníky u silnic chrání zvěř i řidiče (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pachové ohradníky kolem jihočeských silnic chrání zvěř i řidiče. Díky nim je menší pravděpodobnost srážek, škod na autech i uhynulých zvířat na 292 kilometrech.

Jde o společný projekt Jihočeského kraje a nadace pojišťovny Generali, která na tuto akci věnovala 150 tisíc korun. Kraj k této částce přidal ještě 200 tisíc a všechny peníze rozdělil mezi sedm okresních mysliveckých spolků v regionu, kteří za ně na vytipované úseky nainstalovali pachové ohradníky.

"Společným projektem jsme chtěli přispět k větší bezpečnosti na jihočeských silnicích a k ochraně přírody. Některé myslivecké spolky, například ve Strakonicích a Táboře, k získaným 50 tisícům korun přidaly i své prostředky," uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Karel Vlasák.

Podle oblastního ředitele pojišťovny Bohuslava Mášla kleslo díky ohradníkům například na Jindřichohradecku ve druhém pololetí minulého roku počet srážek vozidel se zvěří ze sta na třicet.

Pachové ohradníky se umísťují na stromy, patníky nebo kůly. Na ně se nastříká speciální pěna, která má trvanlivost tři až pět let a je zcela ekologická. Pěna se alespoň dvakrát ročně plní účinnou látkou, která na zvěř působí jako červená na semaforu pro člověka. Zvíře si tak uvědomí blízké nebezpečí a zvýší pozornost. Pachový ohradník sice není neprostupný jako například pletivo, přesto až z 80 procent zabrání zvěři vstoupit na vozovku.

"Vytipovali jsme rizikové úseky, kde podle naší evidence i údajů policie o dopravních nehodách dochází k nejčastějším střetům se zvěří," vysvětlil místopředseda Okresního mysliveckého spolku Písek Josef Kloboučník.

Na Písecku bylo pachovými ohradníky zabezpečeno 27,9 kilometrů silnic, na Strakonicku jsou pachové ohradníky zhruba u 70 kilometrů silnic a na Táborsku je tímto způsobem ošetřeno přes 60 kilometrů silnic. Na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Prachaticku je pachovými ohradníky lemováno od 30 do 36 kilometrů silnic.

Některé myslivecké spolky k získané dotaci 50 tisíc korun přidaly také své prostředky, za které chemické zábrany u silnic nakoupily a instalovaly. Například Okresní myslivecký spolek Strakonice ze svého investoval více než 13 tisíc korun a prachatičtí myslivci k získané částky ze svého přidali 26 tisíc. Celkem bylo do pachových ohradníků u jihočeských silnic v roce 2011 investováno 393 103 korun.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.