Přihlásit

Zvěř působí velké škody (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci udržují vysoké stavy, hlavně srnčí a černé zvěře. Přemnožená zvěř působí velké škody jak na lesních porostech, tak na polích.
Velké škody zaznamenávají menší zemědělské farmy. Nemohou osévat gigantické plochy jednou plodinou, tudíž jakmile se přemnožená srnčí zvěř soustředí, vytváří velká početná stáda, která porost dokonale spásají.
Zákon č. 449/2001 Sb. (o myslivosti) je nevyhovující. Uzákoňuje velké honební celky od 500 ha, které podněcují problémy.
Tak velké celky jsou i pro některé samotné myslivce nepřehledné a těžko obhospodařitelné, hlavně v zimní období. Přežitky totality měly být odbourány i z myslivosti. Zemědělci v dnešní době živí zvěř a dotují myslivcům koníčka na svých polích za babku (směšné nájmy).

Menší honitby
Hospodařící zemědělci by měli na svých polích začlenit myslivost do své hospodářské činnosti se vším všudy, i se ziskem ze zvěřiny. Uživatelé a vlastníci pozemků by si velikost honiteb určovali sami, případně by si najímali jen ty "schopné" lidi na myslivcování. V sousedních státech, jako je Německo, Rakousko jsou menší honitby a dobře to funguje. Menší honitby by přinesly do přírody víc krmelců, lepší podmínky, hlavně pro krmení drobné zvěře (bažant, zajíc, koroptev). Pravidelnější rozptýlení zvěře v ekosystému by po zimním období bylo schůdnější v lesích a polních plodinách. Stávající stav: velmi málo krmelců, zvěř se v zimě houfně stahuje ke krmelcům a při menším zaváhání myslivců s krmením udělá velké škody na porostech v okolí. Náhrada škody zvěří se velmi těžko vymáhá. Střety myslivci - poškozený narušují až občanské soužití, hlavně na vesnici.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.