Přihlásit

Dravci se stahují za kořistí k silnicím. Často je srazí auto (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

STŘEDNÍ ČECHY
Ve středočeských záchranných stanicích pro zraněná zvířata v poslední době přibývá zraněných dravců a sov, které srazilo auto. Může za to zimní počasí, ve kterém si hůře shánějí potravu a shlukují se podél silnic.
"Dravci teď posedávají na ovocných stromech u silnic a vyhlížejí v příkopech potravu. Když je na polích souvislá pokrývka sněhu, jediným prostorem pro potravu je pro ně silnice," řekl Pavel Křížek, ornitolog a předseda sdružení Ochrana fauny ČR ve Voticích, kde mají záchrannou stanici pro živočichy.
Pokud ptáci srážku vůbec přežijí, mají zlomeniny, vykloubeniny či pohmožděniny.
Až teď zjistili, odkud sem doletělo káně, které uhynulo loni koncem listopadu po střetu s automobilem v Benešově. Z Finska sem uletělo 1 380 kilometrů.
"Obdrželi jsme hlášení z kroužkovací stanice v Praze, že bylo okroužkované ještě jako mládě v hnízdě loni v červnu ve vzdáleném Kylmäkoski," doplnila Lucie Spálenková z Ochrany fauny ČR.
Záchranná stanice ve Vlašimi přijala a ošetřila od začátku ledna největší počet káňat. Některým museli amputovat křídla.
"Jde asi o deset káňat, z toho dvě jsme vypustili zpátky do přírody. Kromě srážky s autem tu byly i dvě otravy, kdy káňata snědla něco špatného. Jedno se bohužel nepodařilo zachránit," poznamenal Petr Vach z vlašimské stanice.
Lidé hlásí i sražené srny na silnicích, ale nejvíc volají kvůli přimrzlým labutím na rybnících. Jenže leckdy volají zbytečně. Když ošetřovatelé přijedou na místo, labuť odletí. "Ze šedesáti procent je to omyl. Říkáme lidem, ať vyčkají několik hodin a pak teprve volají. Labutě v rybnících třeba jen odpočívají," potvrdil Vach.
V zámeckém parku umístili také krmítko, do kterého mohou lidé nosit nerůznější krmivo od prosa, slunečnic, po řepku a hovězí lůj.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.