Přihlásit

Dlouhotrvající silné mrazy nejvíce ohrožují ledňáčky (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zatímco pro lidi jsou teploty padající hluboko pod nulou "jen" nepříjemné, ptactvo jimi trpí mnohem víc. Ochranáři jsou proto nyní vděčni za každé krmítko, na němž veřejnost opeřencům potravu navíc nabídne.
"Ptáci nějaké tukové zásoby sice mají, ale jsme rádi, když přikrmování funguje," říká ornitolog Jaromír Čejka. Z ptactva jsou na tom teď nejhůře ledňáčci.
Modrozeleně zbarvený "létající drahokam" je přizpůsoben k životu blízko vodních toků. To se mu ale, zvláště v mrazivém období, může stát osudným. "Každý den loví, takže do vody musí. Úspěšnost lovu v tomto počasí je jedna ku deseti. Navíc ledňáčci se u vodotečí zdržují téměř neustále, a to i v době, kdy je zima největší. Je to bezpochyby nejohroženější ptačí druh," upozorňuje Jaromír Čejka.
Počet hnízdících párů ledňáčků se v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy pohybuje okolo dvou desítek.
"Když je krutá zima, tak jich nacházíme jen okolo pěti. Většinou se s nimi setkáváme na řekách Sázavě a Chrudimce. Průměrný věk ledňáčka se tu pohybuje okolo dvou až tří let. A přitom by se mohl dožít deseti let a více," vysvětluje Jaromír Čejka.
Oněco lépe je na tom skorec vodní, jehož mají ornitologové z Vysočiny ve znaku. Tento pták přezdívaný "vodní kos" je odolnější díky stavbě těla a vyšší hmotnosti, ale i způsobem života. Přesto je ale nyní ohrožen i on.
Mnozí živočichové zimující těsně pod zemí, jsou také kvůli mrazu v ohrožení. "Pokud jsou dlouhé tuhé mrazy a zem pod napadaným sněhem pomalu promrzá, pak živočichové zimující v zámrzné hloubce pravděpodobně také nepřežijí," tvrdí ochranáři.
Snadné to nemá ani lesní zvěř. Výrazně jí ale pomáhá pravidelné přikrmování od myslivců. Pomoc lidí potřebují i ryby ve stojaté vodě, které jsou závislé na prosekávání děr v ledu a s tím souvisejícím doplněním kyslíku.

***
Varování meteorologů Meteorologové opět varují před velmi silným mrazem. Ten by se měl na Vysočinu, Žďársko nevyjímaje, vrátit již o nadcházejícím víkendu. Výstraha platí od pátku 10. února od 22 hodin a končí v neděli 13. února v 10 hodin. Noční teploty by se v tomto období měly podle předpovědí pohybovat kolem - 15 až - 22 stupňů Celsia a v údolích mohou poklesnout až ke - 25 stupňům Celsia. Ve dne se předpokládají teploty mezi - 6 až - 10 stupni Celsia. Počasí bude jasné až polojasné.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.