Přihlásit

Mladí myslivci skládali zkoušky (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V sobotu 11. února Okresní myslivecký spolek Prachatice opět uspořádal teoretické zkoušky uchazečů adeptů o první lovecký lístek v osadě Březovík.
Kurz byl zahájen 22. ledna a započalo jej třináct uchazečů a jak již bylo prezentováno z toho pět žen, dvě ženy se omluvily. Do zkušebního senátu bylo Okresní mysliveckou radou jmenováno sedm komisařů, předseda, místopředseda a zapisovatel.
Zahájení zkoušek provedl člen Okresní myslivecké rady OMS Prachatice a předseda kulturní komise Karel Schwamberger ml., poté vystoupil předseda zkušebního senátu Vladimír Šírek a s organizačními věcmi seznámil místopředseda senátu, zapisoval a jednatel OMS Prachatice v jedné osobě Jan Kandl. Poté již pokračovaly zkoušky adeptů ze sedmi předmětů.
Již druhým rokem opět došlo ke kvalitativnímu posunu při organizaci a konání zkoušek. Nejlepší adeptka Eva Mikulová byla pasována Karlem Schwambergerem st. se všemi mysliveckými náležitostmi a tradicemi na myslivce a poté ostatních jedenáct absolventů jednotlivě přistupovalo do pokleku na pravé koleno a třemi údery byli rovněž přijati do mysliveckého cechu. Všichni při tomto obdrželi pasovací listy na památku na jejich významný den.
Při závěrečném hodnocení předseda zkušebního senátu Vladimír Šírek vyhlásil, že 4 uchazeči prospěli s vyznamenáním, a to Eva Mikulová, Miroslava Procházková, Lucie Novotná a František Steinocher, osm prospělo a jeden neprospěl z jednoho předmětu, a proto bude zkoušku opakovat v náhradním termínu. Nejlepší uchazečkou byla vyhlášena Eva Mikulová a od předsedy Okresního mysliveckého spolku Ivana Štětiny obdržela knihu a všichni obdrželi Myslivecké desatero vypálené na dřevěné podložce. Knihu s věnováním obdržel i předseda senátu Vladimír Šírek za dlouholetou činnost při výchově mladých myslivců.
Na závěr k absolventům promluvil předseda Mysliveckého sdružení Prachatice Ivan Štětina a Karel Schwamberger ml., oba absolventům popřáli mnoho mysliveckých zážitků v dalším životě. Při pasování a na závěr myslivecké fanfáry zatroubil Jaromír Houška.
Poděkování jednoznačně patří zkušebním komisařům, trubači a samozřejmě manželům Korytovým za výbornou kuchyni a příjemné prostředí.
Dne 18. ledna 2012 Okresní myslivecký spolek Prachatice otevřel další kurz uchazečů - adeptů o první lovecký lístek v počtu jedenáct, a proto se řady myslivců v budoucnu opět rozrostou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.