Přihlásit

Z proslulé restaurace bude výstavní centrum (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Projekt na oživení někdejší proslulé restaurace Svatý Linhart v lázeňských lesích nad Karlovými Vary získal podporu zhruba dvaceti dvou miliónů korun z evropských dotací z programu Česko-bavorské přeshraniční spolupráce.
Na smaženého pstruha, kterého si za první republiky mohli zákazníci sami podběrákem vybrat v jezírku vedle restaurace, si ale návštěvníci Svatého Linharta musejí nechat zajít chuť, protože objekt bude sloužit jako vzdělávací a výstavní centrum zaměřené na přírodu a její ochranu.
"Nově zde vznikne prostor pro konání výstav, vzdělávacích akcí a setkání zaměřených zejména na přírodu a její ochranu," uvedl náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil.
"Veřejnosti bude zpřístupněna nově vznikající přilehlá obora. Návštěvníci se budou v areálu pohybovat po visutých chodnících a ze zastřešených pozorovatelen budou moci pozorovat spárkatou zvěř," dodal Navrátil.
"Po podpisu smlouvy o čerpání evropských dotací budeme moci vypsat výběrové řízení," uvedl Evžen Krejčí, ředitel Lázeňských lesů v Karlových Varech, které projekt na záchranu Svatého Linharta připravily. "Pokud půjde vše administrativně hladce, tak na konci jara či na začátku léta by se mohla zahájit realizace projektu," pokračoval Krejčí.
Ještě dříve, na začátku jara, chtějí ale Lázeňské lesy mimo obsah tohoto projektu zahájit budování oplocenky nově vznikající sousední obory. Ta by měla stát na lesních pozemcích o výměře 66 hektarů.
"Ta by mohla být hotova do léta," poznamenal Krejčí, podle kterého bude obora rozdělena. V jedné části má být umístěna ještě letos černá zvěř - divoká prasata. V té druhé, zřejmě až na konci roku nebo na začátku toho příštího, pak dančí zvěř a jelen sika Dybovského.
Nad oborami povedou dvě visuté stezky, které budou financovány z evropských peněz. "Jedna povede ve výšce dvou až tří metrů nad zemí, nad částí s černou zvěří," prozradil Krejčí. "Druhá nad částí obory se spárkatou zvěří, kde se dostaneme stezkou až do výšky čtyř či pěti metrů," poznamenal ředitel karlovarských Lázeňských lesů. "Stezky povedou rovněž z části po hladině rybníků v oboře a u Svatého Linharta vyroste vyhlídková rozhledna," dodal Krejčí.
V samotném objektu vznikne environmentální a informační centrum zaměřené na ochranu přírody. "Jeho otevření plánujeme v příštím roce, zřejmě na konci léta nebo na podzim," uvedl Krejčí s tím, že objekt se stane mimo jiné místem, kde budou třikrát do roka výstavy zaměřené na přírodu. Objekt bude určen široké veřejnosti. Návštěvníci zde najdou například informace o způsobech hospodaření v lesích. Centrum má mimo jiné sloužit školám.
"Protože bude objekt obnovován z evropských dotací, není možné tam opětovně zřídit restauraci," vysvětloval Krejčí s tím, že komerční projekt by Evropská unie nepodpořila. "Máme ale řešení, aby návštěvníci nezůstali na Svatém Linhartu bez jídla a pití. Mimo areál, na který máme čerpat evropské dotace, chceme vybudovat srub s občerstvením," dodal Krejčí.
První atrakcí, která by měla lidi na Svatý Linhart přitáhnout už v polovině tohoto roku, má být vznik lanového centra pro děti. "V příštím roce bychom chtěli k němu vybudovat ještě jedno lanové centrum, které by bylo určeno také pro dospělé," dodal Krejčí.
Lázeňské lesy připravily celý projekt na záchranu Svatého Linharta společně s bavorskými partnery.
"I bavorská část projektu je úzce spjata s environmentálním vzděláváním široké veřejnosti. Bavorský partner u Mehlmeiselu ve Smrčinách přebuduje již existující oboru a podle českého vzoru zde také postaví vyvýšený chodník s pozorovatelnami," vysvětlila mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.