Přihlásit

Přednášky: step v Maďarsku a prales v Polsku (prvnizpravy.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ve středu pokračuje cyklus přednášek Muzea regionu Valašsko. Bude se mluvit o oblasti Puszta v Maďarsku a Bělověžském pralese v Polsku.

Přednáška se bude konat v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí od 16 hodin a na zámku ve Vsetíně od 19 hodin.

V dalším pokračování přírodovědného přednáškového cyklu Muzea regionu Valašsko, který trvá od roku 1998, je pro veřejnost připravena přednáška biologa a cestovatele Jiřího Tronečka, z Muzea Jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Přednáška se bude zabývat význačnými přírodními oblastmi střední Evropy. Hlavním předmětem zájmu budou dvě oblasti s podobnými názvy, ale s odlišnými biotopy. Nekonečná travnatá rovina ve východním Maďarsku - step Puszta. Na její části se rozkládá národní park Hortobágy s výskytem 340 druhů ptáků, z nichž 160 druhů zde hnízdí.

Účastníci přednášky se mohou těšit i na neméně známý Bělověžský prales (Puszcza Białowieska) ležící na severovýchodní hranici Polska s Běloruskem. Jde o zbytek původního panenského pralesa, který v minulosti pokrýval klimaticky mírné pásmo evropské pevniny. Park je na seznamu UNESCO - stáří některých stromů dosahuje až 500 let a průměr kmene přesahuje i 2 m. Symbolem tohoto národního parku je největší evropský savec, zubr evropský.

"Poslední cennou oblastí, z níž budou promítány fotografie, je Bierbzanski Park Narodowi, zahrnující velkou část pánve neregulované řeky Bierbza. Jde o rozsáhlý komplex luk a bažin bohatých na faunu i floru v severovýchodním cípu Polska. Žijí tu četné druhy velkých savců jako například vlk nebo los. Těch zde žije zhruba 500 kusů," informuje koordinátor přednáškového cyklu RNDr. Karel Pavelka z Muzeka regionu Valašsko.

Přednášky se konají jako tradičně vždy dvakrát v jednom dni - první začíná v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí od 16 hodin a druhá pak na zámku ve Vsetíně od 19 hodin. Na Vaši účast se těší pracovníci muzea.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.