Přihlásit

Kormoránů přibývá, škody na rybnících se zvětšují (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mírná zima přidělala starosti správcům vodních ploch, někteří draví ptáci vůbec neodletěli

Českobudějovicko
Zmizeli až na poslední chvíli a ještě ne všichni. A rybářům letos nadělali více starostí než v jiných letech. Kormoráni a volavky loni na podzim neodletěli, ale zůstali v jižních Čechách, protože rybníky vůbec nezamrzly. Když na konci ledna většinu těchto opeřených pytláků přece jen vyhnaly silné mrazy, které schovaly vodní plochy pod ledový příkrov, bylo už pozdě. Rybáři hlásí značné škody.
Odhadnout přesná čísla se ale podle hlavního zootechnika firmy Rybářství Hluboká CZ Josefa Chmela dají těžko. Zootechnik se ale netají tím,že ztráty budou citelné. "Kormoráni nám tuhle zimu způsobili hrubé škody. Do 24. ledna nebyl led," naznačil hlavní příčinu Josef Chmel. Doplnil, že na volné hladině pokračovali kormoráni skoro celou zimu v lovu na násadových rybnících. V jiných letech se podle Chmela přestěhují v zimě na řeky, které nezamrzají, a tam po nich zůstávají "vyholené" revíry sportovních rybářů. Nebo odletí na zimoviště dál na jihu Evropy.
Navíc v regionu roste absolutní počet kormoránů, kteří se zde objevují. Jejich přibývání je evropským trendem, protože jde o dlouhodobě chráněný druh.
Před pěti lety zaznamenali hlubočtí rybáři na svých rybnících tak třicet kormoránů. Před dvěma roky sedmdesát až osmdesát a letos už to bylo na sto padesát kusů. V současné době už jsou ti zbývající tak hladoví, že do rybníků pronikají i místy, kde rybáři schválně čeří hladinu, aby nezamrzla. Škody přitom nejsou jen na ulovených rybách. Další šupináči hynou na následky poranění a jiní stresem, když jsou při lovu kormoránem "zvednuti" ze dna a vyrušeni z klidného zimování.
V regionu ale zůstalo letos vodních ptáků víc. Podle ornitologa Jiřího Pykala tu přebývaly do příchodu mrazů v hojnějším počtu třeba volavky nebo husy velké.
Největší škody ale rybářům působili zmínění kormoráni. Opeření pytláci potrápili i novohradské rybáře. "Létali až do zámrazu. Škody máme hlavně na násadách," uvedl ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař a doplnil, že novohradským zatím černí lovci do rybníků přes nezamrzlá místa naštěstí nevnikají. Částečnou útěchou může být správcům rybníků to, že mají nárok na náhradu škody, ta je ale podle nich nedostatečná a spojená i s obtížemi při vyřizování.
Jak ryby skutečně přestály letošní zimu, ukážou částečně jarní výlovy, které by měly začít, jakmile zmizí ledy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.