Přihlásit

Kormoráni způsobují obrovské škody, zaznělo na konferenci (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Český rybářský svaz pořádal v Plzni konferenci o dravých ptácích, kteří plení řeky i rybníky

 

Plzeň – Kormorán velký, dravý pták, který v hejnech decimuje rybářské revíry, byl hlavním aktérem mezinárodní konference, jež se včera konala v Plzni. Setkání odborníků i laiků z řad rybářů, myslivců, představitelů ministerstev a dalších hostů pořádal Český rybářský svaz (ČRS).

Závěr konference byl v podstatě jasný už před jejím zahájením: Kormoráni způsobují nenahraditelné škody, ovšem patří mezi chráněná zvířata, a tak s nimi lze těžko bojovat. S vymáháním náhrad škod je to ještě složitější. Tuto situaci je třeba řešit.

Podle jednatele ČRS Jana Štípka nechal člověk kormorány kdysi téměř vyhynout a následně jim pomohl se přemnožit. „O jejich přesném počtu u nás se vedou pře. Udávají se čísla od 11 000 do 40 000 kusů. Je to alarmující,” řekl.

Ztráty jsou milionové

Na chovných rybnících v republice jsou kormoráni za rok schopni napáchat škodu ve výši 80 milionů korun. V rybářských revírech se pak toto číslo pohybuje mezi 50 a 70 miliony. „Co se týče chovných rybníků, tam lze žádat stát o náhradu způsobené škody. Zákon totéž umožňuje i na rybářských revírech, jenže není to jednoduché. Výklad ministerstva životního prostředí (MŽP)je takový, že rybyvokamžiku, kdy je do řeky vypustíme, už rybářům nepatří. Odškodnění tedy nejčastěji končí u soudu,” dodal Štípek.

Jak řekl Jan Šíma z MŽP, zvýšení počtu kormoránů a škod přispívá řada věcí. „V minulosti byly upravovány toky, vznikaly přehrady a elektrárny, a řeky u nich tolik nezamrzají. Také potravy pro kormorány přibylo,” uvedl.

Europoslanec Pavel Poc tvrdil, že problém s kormorány je známý v celé Evropské unii. Mnohé členské státy se však jeho řešení dlouho bránily. „Například Německo a Rakousko počty kormoránů redukují a efekt to má. Je ale řada států, jako Česká republika, v nichž toto nefunguje. Problém s kormorány by se měl řešit celoevropsky, ne jen v jedné zemi, tím by se ničeho nedosáhlo,” tvrdil Poc.

Když se hovoří o regulaci kormoránů, nejčastěji přijde řada na jejich odstřel. Myslivci, kteří by se o něj starali, jsou však proti tomu, aby se kormoráni jednoduše stali odstřelovými. „V takovém případě bychom byli za škody, které způsobí, zodpovědní my a museli bychom je nahrazovat,” upozorňuje Jaroslav Kostečka z Českomoravské myslivecké jednoty a dodává, že myslivci jsou ovšem připraveni spolupracovat se státem.

U Zábělé zimují stovky predátorů

Podle Jana Šímy v současné době odstřely či plašení kormoránů povolují krajské úřady. Martin Bílý, jednatel ČRS Plzeň, však popsal, jak to v praxi vypadá. „V Plzeňském kraji je s kormorány největší problém na Berounce, zejména na zimovišti u Zábělé. Vloni jsme žádali o povolení pro odstřel, ale nedostali jsme je. Letos jsme je na Berounku sice získali, ovšem s výjimkou Zábělé. Odvolali jsme se a předpokládám, že pokud odstřel povolen bude, tak na jaře, kdy ptáci odletí,” řekl.

Podle rybářů zkonzumuje každý kormorán zhruba půl kila ryb za den. Celé hejno, které nocuje u Zábělé, je schopno za den požrat přes 300 kilogramů ryb. Za rok tím rybářům způsobí ztrátu ve výši téměř 2,5 milionu korun.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.