Přihlásit

Ochránci zmapují výskyt šelem v Beskydech (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rožnov pod Radhoštěm, Beskydy
Ochránci přírody se v příštím týdnu po roce opět pustí do mapování výskytu velkých šelem v Beskydech.
Stopy rysů, vlků a medvědů budou hledat pracovníci správ chráněných krajinných oblastí a národních parků, ke kterým se poté o víkendu připojí další zájemci.
Mapování velkých šelem v Beskydech se uskuteční už po osmadvacáté. Poprvé bylo v roce 1984. "Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území o rozloze dvanáct set kilometrů čtverečních pohybuje," vysvětlila koordinátorka mapování Dana Bartošová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Současně se ochránci přírody zaměří i na výskyt šelem v sousední Chráněné krajinné oblasti Kysuce na Slovensku.
Při mapování se stopaři budou v terénu pohybovat po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Zaznamenají i výskyt ostatních druhů zvířat.
V Beskydech se podle posledních odhadů ekologů vyskytuje kolem osmi až deseti rysů, tří až pěti vlků a jeden až tři medvědi. Je to jediná oblast, kdeunás tyto tři šelmy žijí pohromadě. Zatímco rysa lze spatřit i jinde, medvěda a vlka je možné vystopovat jen ve zdejších lesích, kam se často zatoulají ze sousedního Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou chráněni v České republice i Evropském společenství, CHKO Beskydy je proto zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.
Výsledky letošního sčítání vyhodnotí Správa CHKO Beskydy. Závěrečnou zprávu zveřejní zhruba za měsíc.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.